Sag om pigeomskæring for retten – to piger formentlig omskåret i Somalia

retten_i_kolding_sk_715958yTo piger på henholdsvis 8 og 15 år er tilsyneladende blevet omskåret ved en rejse til forældrenes oprindelsesland, Somalia, skriver Jyllandsposten.

Forældrene er anklaget for at tilskynde til overgrebet, men deres forsvarer hævder, at det ikke er tilfældet, da pigerne slet ikke er blevet omskåret.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

“Det kan lyde mærkeligt, at forældrene hævder, at deres børn slet ikke er blevet omskåret. Man skulle tro, at man ville kunne se det med fuldstændig sikkerhed, hvis der er blevet skåret i pigernes kønslæber eller klitoris”, udtaler Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark, og fortsætter, “men der er så stor variation i pigers og kvinders kønsorganer, at det sommetider kan være svært for selv erfarne gynækologer at vurdere, om pigerne har været udsat for kønskirurgi. I de tilfælde afhænger det af pigernes forklaringer og andre forhold vedr. overgrebet, om der falder dom.

Vi ser desværre alt for sjældent, at der rejses tiltale i sager om pigeomskæring. Det skyldes formentlig en kombination af en vis berøringsangst, som gør, at overgrebene sjældent indberettes, og dels kan det altså være svært for anklagemyndigheden at rejse sag, fordi beviserne kan være for svage.

Internationale tal tyder desværre på, at antallet af kønslemlæstelser af børn er stigende i Europa. Derfor er det meget vigtigt, at der sættes fokus på problemet så både forældrene og børnene kan forstå børns rettigheder.

LÆS OGSÅ “Syrienskriger” Joanna Palani om omskæring: Forældrenes opgave er at fortælle barnet det er helt okay som det er, ikke at skære noget af barnet.

Vi håber, at pigerne får retfærdighed, hvis de er blevet udsat for kønslemlæstelse. Man skærer da ikke i raske børn.”

Hvis forældrene dømmes er straframmen op til 6 års fængsel i henhold til straffelovens § 245a, den såkaldte lov om pigeomskæring.

I Somalia udsættes et uhyggeligt højt antal piger for omskæring, eller som Intact Denmark foretrækker at kalde det; kønslemlæstelse. Ved en nylig rundspørge i Somalia svarede 98% af de adspurgte kvinder, at de var blevet udsat for omskæring.

Der findes 4 foreskellige hovedtyper af kønslemlæstelse af piger og kvinder, også kaldet FGM, Female Genital Mutilation, altså kvindelig kønslemlæstelse.

FGM inddeles i gruppe I-IV. Gruppe III er den mest invasive (indgribende) form, der typisk involverer fjernelse af både klitoris, indre og ydre kønslæber samt ofte også udskrabning og sammensyning af skeden.

Da 79,9% af alle Somaliske kvinder rapporterer at være blevet udsat for den mest invasive form for kønslemlæstelse, eller den næstmest invasive type II (15%) er det meget sandsynligt, at de danske piger har gennemgået ganske voldsomme overgreb.

Der er kun én gang tidligere faldet dom for pigeomskæring i Danmark, selvom lovgivningen har eksisteret i mere end 10 år. Det drejer sig om to piger fra Glostrup, der blev omskåret på en rejse til Sudan. Moren blev idømt 2 års fængsel, hvoraf de 6 måneder blev gjort ubetinget (svarende til den tid hun havde tilbragt i varetægtsfængsling). Faren blev frikendt.

I Danmark findes der ingen lovgivning, der specifikt beskytter drenge mod kønslemlæstelse, mens forældre og udøvere kan idømmes op til 6 års fængsel for pigeomskæring. Uanset om det er type IV, der indebærer prik, snit eller andre mindre indgreb i kønsorganerne, eller om det er den mest invasive form type III.

Der er faldet én voldsdom for omskæring af et raskt drengebarn i Danmark. Det var i sommeren 2015. Sagen drejede sig om en for tidligt født dreng på ca. 3 måneder, der blev omskåret i hjemmet af en uautoriseret person. Barnet fik blodforgifting og mulig meningitis (hjernehindebetændelse. Omskæreren blev dømt for lægegerning uden autorisation (kaldet kvaksalveri) og for grov vold i henhold til straffelovens §245.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.