fbpx

Brit Shalom

Jødisk drengeomskærelse kaldes Brit Milah – altså Pagt ved Omskærelse. Ritualet foregår normalt på  barnets 8. dag. Det er som oftest en fest, hvor venner og familie mødes for at fejre og navngive barnet og byde det velkommen i det jødiske samfund, i samme forbindelse foretages også den rituelle omskærelse. Det er normalt en rabbiner, der forestår omskærelsen, disse kaldes mohel.

Flere organisationer med rødder i den jødiske kultur har gennem mange år argumenteret at rituel omskærelse er en forældet tradition. Det drejer sig blandt andet om Jews Against Circumcision og Beyond the Bris, der også har samlet en oversigt over rabbinere og andre Jødiske ledere fra hele verden, der tilbyder fredelige velkomst- og navngivningsritualer, den hedder Celebrants of Brit Shalom.

SE VIDEO om nybagte jødiske forældres overvejelser vedr. omskæring.

En af pionererne indenfor området er Dr. Mark D. Reiss, der er Executive Vice President i organisationen Doctors Opposing Circumcision og stifter og administrator af Celebrants of Brit Shalom. Dr. Reiss har været så venlig at tilbyde sin hjælp med information og vejledning ved etablering af velkomstritualer til jødiske børn. I indlægget Omskæring – min holdning kan du med Dr. Reiss egne ord læse om hans rejse fra aktiv omskærer til aktiv modstander af ritualet.

Vi er blevet tilbudt adgang til en håndfuld forslag til Brit Shalom eller Brit Chaim ceremonier, som Dr. Reiss eller andre relevante personer kunne oplære et eller flere medlemmer af den danske jødiske menighed til at udføre, således at der ganske snart kan tilbydes alternativer til Brit Milah i Danmark.

Såfremt du kunne være interesseret i at forestå Brit Shalom ritualer for det jødiske samfund i Danmark, er du meget velkommen til at kontakte Intact Denmark – Forening mod børneomskæring for yderligere information.

Læs også om den jødiske far, der efter at have ladet sine egne tre sønner omskære nu stiller spørgsmålstegn ved hele omskæringskulturen og opfordrer til debat om emnet her Banebrydende artikel om omskæring i jødisk avis.

En fars rørende beretning om sønnens Brit Shalom: Jewish family in Canada opts for a Brit Shalom.