fbpx

Skærmbillede 2014-03-02 kl. 04.22.07Intact Denmark modtager ofte spørgsmål vedr. det jødiske omskæringsritual Metzitza B’peh. Ritualet udføres i ultraortodokse jødiske menigheder primært i Israel og USA (New York), såvidt vi er orienteret. Det skal understreges, at vi ikke er bekendte med, at dette ritual udføres i Danmark.

I forbindelse med Metzitza B’peh afsuttes blodet fra barnets penis efter omskæring er gennemført. Desværre indebærer det en risiko for smitte med diverse blodbårne sygdomme bla. herpes. Derfor sker det med jævne mellemrum, at der rapporteres om tilfælde af alvorlig sygdom, permanent invalidering eller sågar dødsfald som følge af indgrebet. Der er altså tale om i øvrigt raske spædbørn, der bliver slvorligt syge eller dør som direkte følge af omskæring.

Det har ført til intensiv debat både i USA og Israel. I New York har sundhedsmyndighederne nu pålagt rabbinerne af sørge for at forældrene præsenteres for materiale, der gør dem bekendte med risikoen ved ritualet, før det gennemføres, men angiveligt overholdes dette pålæg ikke altid.

Opdatering: Pålægget om samtykke blev ikke overholdt, ydermere blev myndighederne udsat for et stærkt pres fra det ultraortodokse menigheder i New York, derfor er samtykkekravet bortfaldet i september 2015.

Vi har samlet nogle få artikler om emnet her:

New York Baby Infected With Herpes After Metzitza B’peh Circumcision Rite

Det Jødiske Samfund i Danmark, den menighed, der har til huse i synagogen i Krystalgade i København, har forfattet en hvidbog, hvori de har beskrevet, hvordan omskæringer udføres i deres regi.