Hvor står partierne i forhold til omskæring? Listen opdateres løbende. Det kan være svært at danne sig et overblik over, hvor partierne står i spørgsmålet om omskæring. Nogle partier har skiftet standpunkt om omskæring flere gange. Nedenstående liste er et øjebliksbillede, der skal tages med forbehold. Orienter gerne Intact Denmark, hvis du opdager noget, der bør rettes.

Se også: Intact Denmarks kandidattest 2022

 1. Socialdemokratiet (A): Imod aldersgrænse for omskæring
 2. Radikale Venstre (B): For en 18 års aldersgrænse
 3. Det Konservative Folkeparti (C): Fritstillet om omskæring
 4. Nye Borgerlige (D): For aldersgrænse for omskæring
 5. Socialistisk Folkeparti (F): For aldersgrænse for omskæring
 6. Liberal Alliance (I): For aldersgrænse for omskæring
 7. Kristendemokraterne (K): Imod
 8. Moderaterne (M): Ikke afklaret
 9. Dansk Folkeparti (O): For en aldersgrænse for omskæring 
 10. Venstre (V): Imod en aldersgrænse for omskæring 
 11. Frie Grønne Stemmer (Q): Imod 
 12. Enhedslisten (Ø): For en aldersgrænse for omskæring
 13. Danmarksdemokraterne (Æ): For en 18 års aldersgrænse for omskæring
 14. Alternativet (Å): For en aldersgrænse for omskæring

Socialdemokratiet (A): Imod aldersgrænse for omskæring

Har på sin kongres 2018 besluttet, at partiets officielle politik er at arbejde imod en 18 års mindstealder for omskæring af børn. Den samlede folketingsgruppe stemte imod Intact Denmarks borgerforslag Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn i 2021.

I 2020 udsendte statsminister Mette Frederiksen en appel til befolkningen om omskæring via Facebook. I appellen erklærede Frederiksen, at omskæring af raske drenge bør forblive lovligt af hensyn til det jødiske mindretal i Danmark.

Radikale Venstre (B): For en 18 års aldersgrænse

Landsmødet har ved landsmøder i 2013, 2015, 2017, 2020 og 2023 vedtaget resolutioner mod drengeomskæring, og officielt arbejder partiet nu på at få indført lovgivning mod omskæring af raske umyndige drenge. Dog er partiets folketingsmedlemmer ikke forpligtede til at følge partiets politiske resolutioner. Folketingsgruppen har siden 1. behandlingen af Intact Denmarks borgerforslag i folketingsperioden 2020/21 været fritstillede.

Det Konservative Folkeparti (C): Fritstillet om omskæring

Medlemmerne af Det Konservative Folkepartis folketingsgrupper er fritstillede i spørgsmålet om omskæring af raske drengebørn.

Nye Borgerlige (D): For aldersgrænse for omskæring

Partiet Nye Borgerlige går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring af raske drengebørn. Dog med undtagelse af Peter Seier Christensen, der er undtaget fra partilinjen. Læs Nye Borgerlige støtter et forbud mod omskæring af drengebørn

Socialistisk Folkeparti (F): For aldersgrænse for omskæring

Socialistisk Folkeparti vedtog på partiets landsmøde i 2016 at partiet går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring af raske børn: “Derudover skal vi sikre menneskers ret til at bestemme over egen krop, derfor vil SF gå i dialog med de forskellige religiøse samfund og arbejde for en minimumsalder for drengeomskæring.”

Liberal Alliance (I): For aldersgrænse for omskæring

Partiet Liberal Alliance går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring af raske drengebørn. Partiets folketingsgruppe er fritstillet i spørgsmålet.

Kristendemokraterne (K): Imod

“KD værner om trosfrihed og hensyn til mindretal i Danmark. Vi skal ikke gå forbudsvejen, men sikre at omskæring foregår under sundhedsfagligt forsvarlige forhold.” oplyser formand; Marianne Karlsmose, til Kristeligt Dagblad.

Moderaterne (M): Ikke afklaret

Moderaterne har på nuværende tidspunkt ikke afgjort, hvilket standpunkt de har til omskæring af raske børn. Adskillige af partiets kandidater har erklæret sig som stærke tilhængere af en 18 års aldersgrænse for omskæring, mens partiets stifter og formand, Lars Løkke Rasmussen, hidtil har været stærkt imod.

Dansk Folkeparti (O): For en aldersgrænse for omskæring 

Dansk Folkeparti går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring. Enkelte er dog imod bla. partiets formand Morten Messerschmidt.

Venstre (V): Imod en aldersgrænse for omskæring 

Venstres gruppeledelse har fastlagt partilinjen om, at Venstre er imod en aldersgrænse.
Denne ledelsesbeslutning er der dog ikke enstemmig enighed om i folketingsgruppen, flere gruppemedlemmer stemte imod partilinjen, da Intact Denmarks borgerforslag om omskæring blev behandlet i Folketinget.

Frie Grønne Stemmer (Q): Imod 

“Frie Grønne ønsker ikke et forbud. For en stor del af minoritetsborgere i Danmark er det en fasttømret del af kulturen, og disse i forvejen udsatte og udskammede grupper i samfundet vil blot blive yderligere fremmedgjorte af et forbud.” udtaler formand Sikandar Siddique.

Enhedslisten (Ø): For en aldersgrænse for omskæring

Enhedslistens har siden 2008 – som det første parti i Danmark været for en aldersbegrænsning for omskæring.

Formand Mai Villadsen oplyser til Kristeligt Dagblad at “Omskæring af børn er i strid med barnets ret til egen krop. Samtidig er et forbud ikke uden dilemmaer. Der er religionsfrihed i Danmark, og derfor er der her tale om to grundlæggende rettigheder, der støder mod hinanden. Men i Enhedslisten mener vi, at barnets ret til egen krop må komme først.”

Danmarksdemokraterne (Æ): For en 18 års aldersgrænse for omskæring

Danmarksdemokraterne går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring af raske børn.

Alternativet (Å): For en aldersgrænse for omskæring

Medlemmerne af Alternativets folketingsgruppe (pt. én person) er fritstillede i spørgsmålet.

Læs mere: Intact Denmarks kandidattest 2022