fbpx

I dag d. 14. maj 2013  skriver overlæge og adj. professor Morten Frisch på sin Facebook-profil følgende som kommentar til eget debatindlæg i DAGENS MEDICIN:

Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)o
Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)o

(Billedet stammer fra Intact Denmarks generalforsamling, hvor Morten Frisch var gæstetaler.  Fotograf Lars Peter Bæhrendsen (lpbfoto.dk) er revisor uden sæde i bestyrelsen for foreningen.

Et netop afsluttet amerikansk hiv-vaccinestudie, som desværre ikke gav noget gennembrud, giver som en bi-observation nye holdepunkter for, at mandlig omskæring ikke yder tilfredsstillende beskyttelse mod hiv.

Desværre omtaler de amerikanske vaccineforskere slet ikke denne væsentlige bi-observation. Sagen er nok, at de formentlig slet ikke har fået øje på den. Det er nemlig så indgroet normalt at skære forhuden af drenge i USA, at næppe nogen amerikansk vaccineforsker har studset synderligt over, at hele dette succesløse vaccineforsøg i sit studiedesign faktisk ekskluderede forsøgspersoner, som var i besiddelse af en intakt penis. Med mit debatindlæg i Dagens Medicin håber jeg at ruske op i danske sundhedspersoner, sundhedsmyndigheder og sundhedspolitikere og få dem til at forstå, at omskæring ingen plads bør have i civiliserede landes kamp mod hiv.

Af alle de forhudsamputerede deltagere blev mindst 2,8% (eller 5,5%, afhængig af talunderlaget) smittet med hiv i løbet af vaccinestudiets korte varighed. Dette er så alarmerende, at det bør stå klart for enhver, at omskæring ikke er et legitimt lægeligt indgreb i kampen mod hiv.

Som omtalt i mit FB-opslag igår viser en anden ny undersøgelse, at omskårne mænd i højere grad end intakte mænd dropper kondomet ved usikker sex. Kampagnen med udbredelse af omskæring i Afrika i kampen mod hiv er et bekymrende dårligt funderet lotteri, som meget vel kan ende med at gøre hiv-problemet værre og som trist følgevirkning underminere afrikanske befolkningers tillid til vestlige læger.

Hele debatindlægget “Omskæring kan ikke forebygge HIV-smitte” fra Dagens Medicin kan læses her.

At forhudsamputation (drengeomskæring) skulle kunne forebygge HIV/AIDS er en af de mange myter, der er forbundet med kønslemlæstelse. En anden er at pigeomskæring altid er værre end drengeomskæring, hvilket naturligvis heller ikke er korrekt.

sunna saks