fbpx

I dag d. 14. maj 2013  skriver overlæge og adj. professor Morten Frisch på sin Facebook-profil følgende som kommentar til eget debatindlæg i DAGENS MEDICIN:

Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)o
Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)o

(Billedet stammer fra Intact Denmarks generalforsamling, hvor Morten Frisch var gæstetaler.  Fotograf Lars Peter Bæhrendsen (lpbfoto.dk) er revisor uden sæde i bestyrelsen for foreningen.

Et netop afsluttet amerikansk hiv-vaccinestudie, som desværre ikke gav noget gennembrud, giver som en bi-observation nye holdepunkter for, at mandlig omskæring ikke yder tilfredsstillende beskyttelse mod hiv.

Desværre omtaler de amerikanske vaccineforskere slet ikke denne væsentlige bi-observation. Sagen er nok, at de formentlig slet ikke har fået øje på den. Det er nemlig så indgroet normalt at skære forhuden af drenge i USA, at næppe nogen amerikansk vaccineforsker har studset synderligt over, at hele dette succesløse vaccineforsøg i sit studiedesign faktisk ekskluderede forsøgspersoner, som var i besiddelse af en intakt penis. Med mit debatindlæg i Dagens Medicin håber jeg at ruske op i danske sundhedspersoner, sundhedsmyndigheder og sundhedspolitikere og få dem til at forstå, at omskæring ingen plads bør have i civiliserede landes kamp mod hiv.

Af alle de forhudsamputerede deltagere blev mindst 2,8% (eller 5,5%, afhængig af talunderlaget) smittet med hiv i løbet af vaccinestudiets korte varighed. Dette er så alarmerende, at det bør stå klart for enhver, at omskæring ikke er et legitimt lægeligt indgreb i kampen mod hiv.

Som omtalt i mit FB-opslag igår viser en anden ny undersøgelse, at omskårne mænd i højere grad end intakte mænd dropper kondomet ved usikker sex. Kampagnen med udbredelse af omskæring i Afrika i kampen mod hiv er et bekymrende dårligt funderet lotteri, som meget vel kan ende med at gøre hiv-problemet værre og som trist følgevirkning underminere afrikanske befolkningers tillid til vestlige læger.

Hele debatindlægget “Omskæring kan ikke forebygge HIV-smitte” fra Dagens Medicin kan læses her.

At forhudsamputation (drengeomskæring) skulle kunne forebygge HIV/AIDS er en af de mange myter, der er forbundet med kønslemlæstelse. En anden er at pigeomskæring altid er værre end drengeomskæring, hvilket naturligvis heller ikke er korrekt.

sunna saks

3 kommentarer til “Omskæring forebygger ikke HIV/AIDS

 1. Jeg synes Kristian skulle tale ordentligt til Lena, som både er venlig og yderst velinformeret og opdateret. Fy!

  Diskussionen er helt forvrøvlet.
  Primær smittekilde er mandens sæd. Forhud eller ej kan ikke have betydning for udbredelse af HIV og manglen på forhud skulle gøre manden mindre modtagelig for virus?? Dette udsiger: Manden er bedre beskytte mod HIV, når hans glans er blottet. Det lyder rent pip.
  Smitten skal have adgang til partnerens blodbane. Er det et homoseksuelt forhold smittes nævnte mand højst sandsynligt med partnerens HIV-bærende sæd. Det kan også være fra virusbærende blodbane til den andens blodbane.
  Hvordan et sådant forhold skulle være mere risikofyldt for den ikke-omskårne er ikke let at se. Hvordan en mand bliver smittet af en kvinde er mere uigennemskueligt, men der skal “blandes blod” af en art.

  Det er ikke forhud eller ej, men alene adfærden der betyder noget.
  Da jeg var journalist for Politiken i 1985, og rapporterede fra San Fransisco og AIDS-kampagnen dér, hed mottoet: Ingen udveksling af kropsvæsker! Og jeg blev mindet om, at man ikke fik HIV-smitte, FORDI man var bøsse, men at det var adfærden, der var afgørende. Her risikerede man informationsmæssigt, at tabe en stor befolkningsgruppe på gulvet, nemlig de biseksuelle med skjult seksuel adfærd. Man bliver ikke smittet med HIV fordi, man er bøsse. Man bliver ikke smittet, fordi man har intakt forhud!
  Summa summarum: Det er adfærden, der afgøre tingene – og statistikkerne i undersøgelserne er derfor gennemhullelige: Man kan forestille sig, at mænd med intakt forhud generelt tset har en mere risikofyldt seksuel adfærd end omskårne. Gæt bare løs.

 2. Hej Kristian

  Ingen i Intact Denmark har nogen sinde – mig bekendt – påstået, at omskæringen i USA ikke skulle være for nedadgående. Tvært imod, så er vi meget glade for at konstatere, at omskæringsraterne i USA nu dykker markant fra en anslået andel på 85% af den mandlige befolkning til nu formentlig færre end 50% af årets nyfødte drengebørn. Det er da positivt og netop en tendens, som vi arbejder for at understøtte sammen med vores samarbejdspartnere.

  Vedr. omskærings indflydelse på risikoen for at udvikle HIV/AIDS, så er der meget stor uenighed blandt internationale forskere om netop det spørgsmål.

  En lang række studier har rejst meget alvorlig tvivl om tidligere forskning, der pegede på, at omskæring skulle kunne forebygge HIV/AIDS. Det fremgår af denne artikel og en yderligere redegørelse kan læses i dette helt nye metastudie vedr. kønslemlæstelse af børn, der også beskæftiger sig med netop dette emne. http://www.springer.com/medicine/pediatrics/book/978-94-007-6406-4

  Du er meget velkommen til at besøge Intact Denmark igen og deltage i debatten her på siden, men fremover må jeg bede dig om at modere din tone, da skælsord og tilsværtning af individer ikke er en omgangsform, som vi accepterer.

  – Lena Nyhus, forkvinde

 3. Dette site tendere til at blive ligeså hysterisk som diverse anti-cirk bevægelser i USA.
  Hold jer til fakta og sanheden, og fordrej den ikke.
  Naturligvis skal al religiøs og kulturel omskæring forbydes, men at påstå at det ikke har en gavnlig indflydelse på Hiv er direkte løgn og det ved den ansvarlige for dette site sikkert godt.
  At påstå at omskæring i USA ikke er for nedadgående er ligeledes direkte løgn, og en korrekt foretaget omskæring har ingen negative følger, tvært om.
  Hvis Lena Nyhuus keder sig i sin hverdag, så find et andet tema eller lav en strikkeklub, men lad være med at kaste dig ind i et tema du ikke har forstand på og påviseligt ikke ønsker at sætte dig ordentlig ind i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tema: Pena af Anariel Design.