Gambia vil lovliggøre pigeomskæring igen

Gambia vil lovliggøre pigeomskæring igen

Der er stor risiko for, at Gambia vil lovliggøre pigeomskæring igen. Hele 42 parlamentsmedlemmer har stemt for, at behandle et forslag om lovliggørelse i sundhedsudvalget, kun 4 har stemt imod.

Begrundelserne er især religiøse, mange gambianere mener, at omskæring af piger er en religiøs ret, og at lovgivning mod pigeomskæring er en krænkelse af religionsfriheden. Forslaget om at lovliggøre pigeomskæring igen er fremsat af Almameh Gibba, der ifølge Al Jazeera mener, at lovgivning mod pigeomskæring begrænser muslimers ret til at “praktisere deres kultur og religion” samt at loven har til hensigt at “opretholde religiøs loyalitet og beskytte culturelle normer og værdier”.

FAKTA OM PIGEOMSKÆRING

Pigeomskæring kaldes også FGM. FGM er en forkortelse for Female Genital Mutilation, altså kønslemlæstelse af piger og kvinder.

Kønslemlæstelse af piger og kvinder er et meget bredt spektrum at skader på kønsorganerne, der strækker sig fra rifter, piercinger, arskabelse og brændemærkninger til amputation af forhud, glans klitoris, indre og ydre kønslæber samt evt. sammensyning. Verdenssundhedsorganisationen inddeler pigeomskæring i 4 forskellige hovedgrupper.

Der lever lige nu ca. 230 millioner piger og kvinder på verdensplan, der har været udsat for FGM. Verdenssundhedsorganisationen anslår, at ca. 76% af Gambias piger og kvinder i alderen mellem 15 og 49 har gennemlevet FGM:

BBC Newsnight – FGM Gambia
Oversættelse af indslag fra BBC Newsnight

Indledning:

Denne ledende imam prædiker, at FGM er en grundsten i islamisk lov og at kønslemlæstelse er godt for kvinder – hvorfor?

Imam:

Fordi jeg ved, at kvinder, der har en klitoris, lider af en irriterende kløen, som de ønsker at klø hele tiden. Det får også kvinder til at lække vand fra deres nedre dele.

Journalist: Jeg har haft en klitoris i 60 år. Det er aldrig sket for mig.

Imam: Du er således en undtagelse blandt kvinder.

Begge ler.

Menneskerettighedsaktivister i Gambia frygter ifølge The New York Times, at tilbagerulning af lovgivning mod pigomskæring i Gambia vil være første skridt til genindførelsen af andre love, der begrænser piger og kvinders rettigheder f.eks. lovgivning mod ægteskaber med børn. Andre aktivister frygter, at tiltagene i Gambia kan brede sig til store dele af det afrikanske kontinent.