fbpx

Omskæring er en operation, hvor forhuden på penis helt eller delvis fjernes. Indgrebet kan foretages af lægelige grunde ved forhudsforsnævring og forhudsbetændelse, men nogle forældre vælger at få indgrebet foretaget på deres raske børn. Omskæring kaldes også forhudsamputation.

Der er en række forskellige metoder, der kan anvendes ved omskæring på drenge. Denne video viser flere af dem.

(Fortsættes under videoen)

I Danmark bliver børnene holdt nede ved fysisk magt, hvis de ikke er i fuld narkose. I videoen herover bliver barnet spændt fast i en såkaldt Circumstraint, denne metode bruges normalt ikke i Danmark.

DASAIM (Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin) vurderer, at den eneste bedøvelsesmetode, der giver tilstrækkelig smertelindring ved omskæring er fuld narkose, alle andre metoder er efter deres bedste overbevisning under faglig standard.

Men da fuld narkose indebærer en betydelig risiko, anbefales denne bedøvelsesmetode normalt ikke på raske børn.

De anbefaler derfor, at raske børn under 18 år ikke omskæres.

I videoen ovenfor siger lægen, at babyen ikke føler smerte under indgrebet. Dette er ikke korrekt, da metoderne sukkervand (25% sukkeropløsning), lokalbedøvende cremer og nerveblok ikke er tilstrækkeligt smertelindrende til at være i overensstemmelse med moderne standarder for bedøvelse til børn. Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin skriver at:

 • Ad 1: Sukkervand er ikke smertestillende eller bedøvende, og må anses for utilstrækkelig behandling til et så smertefuldt indgreb som en omskæring.
 • Ad 2: Lokalbedøvende cremer er utilstrækkelig smertelindring til selve indgrebet. Det kræver viden om doser og toksiske komplikationer at bruge lokalbedøvende creme på små børn.
 • Ad 3: Forskellen mellem sikker dosis og toksisk dosis er for de fleste præparater dårligt belyst hos små børn. Overdosering kan medføre et bredt spektrum af bivirkninger ultimativt resulterende i kredsløbs kollaps og død. Det kræver specialistviden at administrere lokal analgetika til børn.

Plastibell

Plastibell er en lille klokke, der sættes ned omkring penishovedet, hvorefter forhuden afklemmes med en snor, således at blodomløbet forhindres. Efter et stykke tid falder forhuden af pga. manglende blodtilførsel.

Forud for anvendelse af Plastibell-klokken tvangsfrigøres forhuden fra penishovedet, såfremt forhuden ikke er modnet og kan bevæges helt frit over penishovedet. Dernæst sættes Plastibell-klokken ned over penishovedet. Forhuden trækkes op over penishovedet og afklemmes med en snor. Det er meget forskelligt, hvornår forhuden modnes til fri bevægelighed. Gennemsnitligt sker det ved 10 års alderen, men hos nogle først senere i ungdommen. Hvis der ikke er gener fra forhuden, er det normalt og skal ikke behandles.

En video med indgrebet kan ses her:

I dette tilfælde gennemgås følgende stadier:

 • bedøvelse med EMLA-salve (kaldet tryllecreme) 1-1,5 timer før indgrebet (Det Europæiske Lægemiddelagentur og den danske Lægemiddelstyrelse angiver, at EMLA ikke må anvendes på kønsorganerne på børn under 12 år og at EMLA ikke er tilstrækkeligt effektivt til anvendelse ved omskæring)
 • afrensning af operationsområdet
 • evt. lokalbedøvelse (penilblokade) ved indsprøjtninger i ringmuskulaturen ved penisroden
 • tvangsfrigørelse af forhuden fra penishovedet
 • påsætning af Plastibell-koppen

Proceduren ses i videoen ovenfor, 00:38.

Gomco-klampen

Gomco.jpg

Gomco klampen bruger forskellige dele i forskellige størrelser. Fremgangsmetoden er ens som for plastibell:

 • bedøvelse med EMLA-salve (kaldet tryllecreme) 1-1,5 timer før indgrebet. (Det Europæiske Lægemiddelagentur og den danske Lægemiddelstyrelse angiver, at EMLA ikke må anvendes på kønsorganerne på børn under 12 år og at EMLA ikke er tilstrækkeligt effektivt til anvendelse ved omskæring)
 • afrensning af operationsområdet
 • evt. lokalbedøvelse (penilblokade) ved indsprøjtninger i ringmuskulaturen ved penisroden

Efter tvangsfrigørelse af forhuden fra penishovedet sættes instrumentet fast som en Plastibell. Når den er sat trækkes forhuden hvorefter men skruer på instrumentet. Når der bliver skruet bliver vævet knust og blodtilførselen afbrydes. Gomco klokken sidder i 4-5 minutter indtil det vurderes at tilførslen er ophøret også skæres der med skalpel. Så bliver forhuden skruet af med klokken.

Mogen-klampen

Mogen
Mogen-klampen bruger en hængslet klemme hvor der ingen form for barriere er mellem penishovedet og klampen. Såvidt vides er Mogen ikke særligt udbredt i Europa. Dette skyldes, at der har været en del problematikker med metoden, da det er vanskeligt ikke at trække penisspids med ind i klemmen. Derfor forekommer det, at penishovedet trækkes med ind i klampen og bliver klemt af under omskæringen. Dette kan forekomme for selv de mest erfarerne udbydere og læger.

Fremgangsmetoden er næsten den samme som ved Gomco og Plastibell:

 • bedøvelse med EMLA-salve (kaldet tryllecreme) 1-1,5 timer før indgrebet (Det Europæiske Lægemiddelagentur og den danske Lægemiddelstyrelse angiver, at EMLA ikke må anvendes på kønsorganerne på børn under 12 år og at EMLA ikke er tilstrækkeligt effektivt til anvendelse ved omskæring)
 • afrensning af operationsområdet
 • Evt. lokalbedøvelse (penilblokade) ved indsprøjtninger i ringmuskulaturen ved penisroden

 

Efter tvangsfrigørelse af forhuden fra penishovedet trækkes  forhuden op og derefter  sættes klampen fast. Ligesom med Gomco-klampen sker dette for at knuse vævet og stoppe blodtilførslen, så barnet ikke forbløder under indgrebet. Ved denne metode er det afgørende, at penishovedet ikke kommer med ind i klampen og bliver klippet af.

Proceduren kan ses i videoen ovenfor, 13:12.