Endnu et svensk parti støtter en aldersgrænse

Det svenske parti Centerpartiet har lørdag den 28. september besluttet, at de som parti “skal arbejde for, at omskæring af drenge, som ikke sker af medicinsk årsag, skal forbydes i Sverige”, ifølge mediet Aftonbladet.

Centerpartiet er det tredje parti, der bakker op om, at også drenge har ret til egen krop. De to andre partier er Vänsterpartiet og Sverigedemokraterna.

Den 29. maj 2018 offentliggjorde Judiske Församlingen Malmö på baggrund af det svenske Rigsdagsvalg en oversigt over partiernes  holdninger til omskæring.

Vänsterpartiet: “Vänsterpartiet mener, at der bør indføres en aldersgrænse, så omskæring, der ikke er medicinsk motiveret, alene må udføres på personer over 18 år. Vi står vagt om individets åbenlyse ret til at slippe for umotiverede medicinske indgreb.”

Sverigedemokraterna: “Sverigedemokraterna mener, at der skal være en 18 års grænse for mandling omskæring. Hvis der ikke er medicinske grunde og forudsat alderskravet er opfyldt, skal det bekostes af personen selv.”

Partierne, der fortsat bakker op om omskæring er:

Socialdemokraterna: “I Sverige er der en særlig lovgivning for ikke-medicinsk omskæring af drenge. Loven giver sikkerhed for, at en sådan omskæring gennemføres på tryg vis med smertelindring og under trygge hygiejniske forhold, hvor der tages hensyn til, hvad der er bedst for drengen. Vi mener, at denne regulering er god og har ingen planer om at ændre loven.”

Moderaterna: “Mandlig omskæring er og bør være forældremyndighedsindehaverens ansvar; omskæring udføres efter ønske af eller tilladelse fra drenge værge. Indgrebet skal altid ske på en medicinsk sikkert og etisk måde. Det er tillige vigtigt at slå fast, at omskæring ikke strider imod FNs børnekonvention.” 

Kristdemokraterna: “Af respekt for religionsfriheden er Kristdemokraterne for omskæring af drenge. Det er vigtigt at forhindre, at der sker børn noget. Derfor skal omskæring af drenge udføres med smertelindring og foretages i sundhedsvæsnet eller af personer med særlig tilladelse under betryggende hygiejniske forhold og under hensyntagen til, hvad der er bedst for drengen.

Liberalerna: “Liberalerna står for en samfundssyn som præges af tolerance og mangfoldighed. Omskæring af drenge er en tradition i mange kulturer og kan have positive følger for barnet i form af identitetsskabelse og en følelse af tilhørsforhold. Når dette er sagt, indebærer omskæring fortsat et kirurgisk indgreb, og det er vigtigt at det er reguleret på en måde, der beskytter barnet. I Sverige har vi derfor den ordning, at kun personer der er godkendt af Socialstyrelsen må udføre mandlig omskæring og at der altid skal være medicinsk personale tilstede. Sveriges kommuner og Landsting har anbefalet Landstinget at udføre ikke-medicinske omskæringer. Hensigten er at sikre, at omskæringer ikke udføres af personer, der ikke er godkendt. Det er en god hensigt, som vi støtter.”

Miljöpartiets holdning er uklar, da de ser spørgsmålet som kompliceret:

“Miljöpartiet ser problematisk på omskæring, da det handler om et indgreb på et barn, der ikke selv kan være med i beslutningsprocessen. Samtidigt er den mandlige omskæring en stor del af den religiøse identitet, og et forbud kolliderer mod muligheden for at udøve en vigtig del af religionen. Vi opfatter dette som et komplekst spørgsmål.”


Alle citater er oversat til dansk af Lena Nyhus, der tages forbehold for evt. fejl.