Stop drengeomskæring i Danmark

Af Lena Nyhus

Den mest udbredte for form drengeomskæring er mere omfattende end den mest almindelige form for pigeomskæring. Det kommer som en overraskelse for mange.

 Photo Credit: Sergiu Bacioiu via Compfight cc
Photo Credit: Sergiu Bacioiu via Compfight cc

Dette skal ikke være en konkurrence på grusomheder begået mod børn, og det skal med det samme slås fast, at Intact Denmark – Forening mod børneomskæring på ingen måde ønsker at underkende den alvorlige problematik, som pigeomskæring fortsat er over hele verden. Vi finder det blot vigtigt at fastslå, at omskæring er et alvorligt og potentielt farligt overgreb på barnet, der skal bringes til ophør, uanset køn.

Derfor arbejder vi aktivt for sikre, at Danmark overholder FNs Børnekonvention, som vi tiltrådte i 1991. Børn har rettigheder og en af de rettigheder er en tryg og sikker opvækst beskyttet mod unødvendige kirurgiske indgreb.

Forhuden
Forhud er et højt specialiseret organ og formentlig det mest følsomme område på mandens krop. Den mængde hud, der fjernes ved en almindelig omskæring af en dreng svarer til ca. halvdelen af hudarealet på en voksen mands penis – altså sådan ca. det samme som størrelsen på en 50-seddel. Forhuden er et komplekst dobbeltlaget organ med meget følsom hud på oversiden og specialiseret slimhinde på den side, der vender ind mod penishovedet (glansen).

Følsomhed
Det anslås, at forhuden indeholder 10.000-40.000 følelegemer af den slags, der er vigtige for seksualiteten, og undersøgelser har vist, at forhuden er langt mere følsom en f.eks. penishovedet og skaftet på penis. Det betyder at en meget stor del af mandens mulighed for seksuel nydelse fjernes ved omskæring.

Seksualitet
Langt de fleste mskårne mænd har også mulighed for at opnå seksuel nydelse og tilfredsstillelse, men en stor del af mandens følsomme væv er fjernet fra penis, derfor antages det, at seksualiteten er anderledes hos omskårne mænd end hos intakte mænd, og at den seksuelle nydelse er mindre. I mange samfund blev omskæring oprindeligt indført for at begrænse mænds seksuelle lyster.

Flere studier viser, at omskårne mænd og deres partnere har en noget større risiko for at udvikle seksuel dysfunktion end det ses hos intakte mænd. Seksuel dysfunktion er f.eks. problemer med at opnå orgasme, problemer med at få rejsning og smerter ved samleje.

Glidefunktionen
En af forhudens vigtige funktioner er glidefunktionen. Den har stor betydning ved samleje og er medvirkende til at sørge for at friktionen mellem parterne bliver særligt nydelsesfuld og at kvinden ikke så nemt tørrer ud i skeden.

Image from: freedigitalphotos.net
Image from: freedigitalphotos.net


Beskyttelse
Forhuden beskytter også penishovedet mod udtørring, småsår og udvikling af hård hud. Den sørger for at opretholde perfekt PH-værdi og sikre den rette temperatur.

Et stort og uopretteligt indgreb
Forhuden er altså en vigtig del af mandens fysik, udviklet gennem millioner af år, som hos alle andre pattedyr. Hvis den fjernes kan den aldrig genskabes. Det også, at der opstår komplikationer i forbindelse med drengeomskæring som f.eks. infektioner, kraftig ardannelse, forsnævring af huden på skaftet, lemlæstelse og død. Vi skal beskytte både piger og drenge mod indgreb på deres kroppe og vi skal beskytte dem mod unødvendige ricisi.

Børnerettigheder
I Danmark roser vi os af vores omsorg for børn og vi har for længst afskaffet forældres og læreres revselsesret, ligesom vi beskytter børn mod udnyttelse på arbejdspladsen, vi beskytter endda hunde mod halekupering, men af en eller anden grund er det kun piger, der beskyttes mod omskæring. Er det fair? Er det passende for en nation, der roser sig af at passe på alle sine børn?

Photo Credit: Remek T via Compfight cc
Photo Credit: Remek T via Compfight cc

Religiøse traditioner
Langt de fleste omskæringer af religiøse årsager. Forældre og trossamfund forsvarer omskæringerne med, at de er religiøse traditioner og at forbud ville være en krænkelse af deres ret til religiøs frihed. Men hvad med børnenes ret til religiøs frihed?

Ingen har spurgt børnene om hvilken religion (om nogen), de har, eller om hvorvidt de ønsker at lade sig forhudsamputere.

Børnekonventionen
INTACT DENMARK – Forening mod Børneomskæring arbejder aktivt for at Danmark skal overholde FNs Børnekonvention, som Danmark ratificerede i 1991 (FN’s Konvention om barnets rettigheder).  Lad os beskytte alle vores børn, som vi har forpligtet os til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.