Læs Mikael Aktors historie

Mikael Aktor har jødisk baggrund er Lektor i religionsstudier Syddansk Universitet og Næstformand for Intact Denmark.

Jeg voksede op i 1950erne-60erne i en liberal, sekulær jødisk familie med progressive holdninger til børneopdragelse og børns ret til at danne deres egne meninger. Alligevel valgte mine forældre at få omskåret mig og min storebror i synagogen i København, måske mest for at undgå konflikter med den mere traditionelle del af familien. Da vi brødre senere stillede spørgsmål om meningen med omskæring, var svaret, som var helt normalt på det tidspunkt i jødiske familier, at forhuden bare er et stykke overflødig, rudimentær hud.

Som voksen forstod jeg gennem mine egne seksuelle erfaringer, at det for mange af os virkelig ikke forholder sig sådan. Faldet i sensitivitetsniveau, som er normalt med alderen, forøges ud over det almindelige. Som homoseksuel har jeg desuden haft lejlighed til at tale med både omskårede og intakte mænd om seksuel funktionalitet, og som deres partner har jeg fået min formodning bekræftet, om at der faktisk er forskel, når det gælder seksuel funktionalitet og følsomhed.

Da min søn blev født, var jeg aldrig i tvivl om, at han skulle forblive intakt, og da han på et tidspunkt selv spurgte mig om det, havde jeg absolut ingen problemer med at forklare ham, hvorfor hans penis så anderledes ud end min.

Efter nærmere at have undersøgt rituel omskæring i forhold til menneskerettighederne og dansk lovgivning er det blevet tydeligt for mig, at denne operation forbliver en problematisk anomali, som kun accepteres i kraft af uudtalte undtagelser og tilsidesættelse af grundlæggende principper.”

 

Mikael Aktor har været med til at skrive: