I foråret 2012 forfattede 38 førende læger, professorer og forskere med europæisk og canadisk baggrund en fælleserklæring vedr. omskæring af raske drenge. I den forholder de sig til den amerikanske børnelægeforenings politik vedr. drengeomskæring.

Lægerne, der repræsenterer 17 førende lægeorganisationer i Europa og Canda erklærer i fællesskab, at omskæring af raske børn er i strid med princippet om aldrig at operere på raske personer, der ikke kan samtykke, hvis indgrebet på nogen måde kan udsættes til vedkommende er voksen og selv kan tage stilling. Omskæring af raske drenge er altså dybt uetisk og medfører ikke beviseligt nogle fordele, tværtimod mister barnet et vigtigt organ med en kompleks funktionalitet og udsættes for en række risici.

Som forudsætning for erklæringen er det vigtigt at forstå, at omskæring af raske børn er en stor indtjeningskilde for amerikanske børnelæger, og at der er grund til at mistænke, at økonomi og en vis kulturel forudindtagethed har betydning for nogle amerikanske lægers anbefaling af omskæring af raske drenge.

Hele indlægget kan læses her Cultural Bias in the AAP’s 2012 Technical Report and Policy Statement on Male Circumcision.

Artiklens hovedforfatter er den danske overlæge, forsker og adj. professor Morten Frisch, der efterhånden er blevet en af verdens førende eksperter på området.

BLIV MEDLEM AF INTACT DENMARK – det koster kun kr. 100 om året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.