Lena_NyhyusVelkommen i Intact Denmark – Forening mod børneomskæring

Vi arbejder for at stoppe omskæring af både drenge og piger over hele verden. Lige nu er vores fokusområde at få indført en aldersgrænse på 18 år for omskæring af raske drenge bosiddende i Danmark – også hvis operationen udføres i udlandet.

Der er sket rigtig meget i Intact Denmark og i debatten om drengeomskæring i de halvandet år, der er gået siden foreningen blev stiftet den 3. april 2013. Nederst i dette brev kan du se nogle af de vigtigste milepæle.

Danskerne ønsker aldersgrænse

Danskerne ved nu meget mere om omskæring end for blot et par år siden, og vi har taget klart stilling. 73% ønsker en aldersgrænse for omskæring, mens kun 10% er imod, ifølge en undersøgelse foretaget af MetroXpress og YouGov for nylig.

Omskæring af raske børn er lemlæstelse

Flere og flere er også blevet komfortable med at benytte det samme sprog som anvendes, når der tales om omskæring af raske piger, f.eks. begrebet kønslemlæstelse. Lemlæstelse er den korrekte medicinske og juridiske beskrivelse for en operation, der udføres på et raskt menneske, der ikke selv aktivt har ønsket indgrebet og givet oplyst samtykke. Selv Dansk Selskab for Almen Medicin har nu meldt klart ud og kaldt omskæring af raske drenge for ”lemlæstelse”.

Det er en vigtig ændring, for det skyldes, at både den almindelige dansker og politikerne, lægeorganisationerne, Sex og Samfund og de store børnerettighedsorganisationer som Børnerådet, Børns Vilkår og Red Barnet er blevet meget bedre til at tale om, at alle børn selvfølgelig har ret til at blive beskyttet mod operationer, som de ikke har brug for af medicinske årsager. Man skærer da ikke i raske børn.

Leo MilgromVi skal skabe verdenshistorie

Målet er klart. Sammen skal vi skabe verdenshistorie. Danmark skal være det første land i verden, der sætter en aldersgrænse for omskæring af raske drenge og beskytter alle børn på lige vilkår, uanset køn, kulturel baggrund og forældrenes religion.

Opgaven er dog ikke let. Vi skal nok få det politiske flertal på plads, faktisk har vi allerede uofficielt samlet et smalt flertal for aldersgrænsen, men det er ikke den store udfordring.

Intact Denmark arbejder for børns rettigheder – ikke mod forældrene

Det svære bliver at sikre, at børnenes rettigheder sættes i centrum, uden at forældrene og andre med baggrund i omskæringskulturer presses ud i en forsvarsposition. Intact Denmarks ærinde er ikke at diskriminere hverken muslimer, jøder eller andre, der har baggrund i omskæringskulturer. Vi ønsker alene at stoppe omskæring af raske børn.

Derfor er den store udfordring at tage den svære etiske debat om børns rettigheder på en respektfuld måde og med forståelse for, at alle forældre jo elsker deres børn. Når forældrene tilvælger omskæring af børnene, skyldes det ofte en kombination af uvidenhed og en tung kulturel og sommetider religiøs arv. Det skal der gøres op med ved hjælp af lovgivning og oplysning.

Bliv aktiv i foreningen

Hvis du kunne tænke dig at deltage aktivt i Intact Denmarks arbejde, er du meget velkommen til at kontakte os på kontakt@intactdenmark.dk. Vi modtager også meget gerne donationer til Intact Denmarks arbejde. Vi har brug for al den hjælp, som vi kan få. Sammen ændrer vi verden – ét barn af gangen.

Venligst

Lena Nyhus, forkvinde

Milepæle i debatten om drengeomskæring i Danmark

Omskæringsdebatten er tabubelagt og mange politikere er berøringsangste. Der er en stor risiko for voldsomme og unuancerede konflikter i denne debat, derfor foregår en stor del af det politiske arbejde fra Intact Denmarks side med oplysningstiltag, der gør det muligt for  politikerne at sætte sig grundigt ind i emnet og gennemdrøfte det internt i partierne, før de melder ud offentligt.

Mange af foreningens allerstørste gennembrud kan derfor ikke offentliggøres på nuværende tidspunkt.

2015

2014

Velkommen 2014 << Klik for at læse velkomstbrevet i PDF

2013

  • 18. marts 2013 Der bliver diskuteret omskæring i Go’Aften Danmark på TV2
  • 19. marts 2013 DR2-udsendelsen Gadens Parlament sætter fokus på, om det er i orden at omskære drengebørn, hvor bl.a. Intact Denmarks senere næstformand Leo Milgrom deltager
  • 3. april 2013 Intact Denmark havde stiftende generalforsamling den 3. april 2013. Her fik foreningen sin første bestyrelse, der bl.a. repræsenterede de to største omskæringskulturer, nemlig den jødiske og den muslimske.
  • 27. juni 2013 Sundhedsstyrelsen udsendte notatet Omskæring af drenge. Notatet var bestilt af sundhedsministeren i november 2012 som følge af den kraftige offentlige debat om omskæring siden sommeren 2012
  • 15. september 2013 Radikale vedtager en resolution på partiets landsmøde om at partiet vil arbejde for, at omskæring af drenge forbydes. Intact Denmarks forkvinde Lena Nyhus var til stede og talte på landsmødet forud for vedtagelsen
  • 17. – 20. september 2013 Intact Denmark deltog på Genital Autonomy konferencen i England. Her blev fundamentet for en international strategi lagt.
  • 30. september 2013 De nordiske børneombudsmænd holdt møde med en række fremtrædende læger og forskere, og de underskrev en udtalelse mod omskæring af drenge
  • 1. oktober 2013. Europarådet vedtog en resolution, der opfordrer alle medlemslande til at skride ind med lovgivning mod enhver form for overgreb mod børns fysiske integritet

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.