Intact Denmark

Forening mod omskæring og anden kønskirugi på raske børn

Om Intact Denmark

Læs om Intact Denmarks vision

Læs om Intact Denmarks bestyrelsesmedlemmer

Læs om Intact Denmarks  medlemskab

Læs om Intact Denmarks samarbejdspartnere

Læs Intact Denmarks vedtægter

Gennemgå Intact Denmarks regnskab

Læs om Intact Denmarks værdier og debatpolitik

Læs om Intact Denmark borgerforslag

Læs Intact Denmarks argumentationspapir

Læs om Intact Denmarks arbejde med FN

Intact Denmark's vision

Intact Denmark betragter ufrivillig kønskirurgi på personer, der ikke har givet kompetent samtykke, som kønslemlæstelse.

Intact Denmark ønsker at stoppe omskæring og anden kønskirurgi på raske børn under 18 år. Vores fokus er Danmark først, men vi vil også gerne gøre en indsats for at beskytte hele verdens børn mod omskæring og andre former for kønskirurgi. Arbejdet for at stoppe kønskirurgi på raske børn foregår blandt andet ved at forsøge at oplyse befolkning og lovgivere, således at lovgivningen bliver ændret til også at beskytte alle børn i Danmark under 18 år mod omskæring og andre former for kønskirurgi, uanset om indgrebene foretages i Danmark eller i udlandet, præcis ligesom piger beskyttes i store dele af verden i dag.

Oplysning og forebyggelse

Vores udgangspunkt er, at forældre vil deres børn det bedste. Vi forstår, at det er en stor proces for familier fra omskæringskulturer at omstille sig til andre ritualer, derfor finder vi det også vigtigt at informere og favne de familier, der befinder sig i den proces.

Endelig er et meget vigtigt fokusområde at støtte de mennesker, der lever med konsekvenserne af omskæring eller anden kønskirurgi helt tæt inde på livet. Der kan være både følelsesmæssige og fysiske følger at tage hånd om, og det vil Intact Denmark have et stærkt fokus på.

Sammen skal vi skabe verdenshistorie – et barn ad gangen. Man skærer da ikke i raske børn.

Hvorfor navnet “Intact Denmark”?

Intact Danmark er en selvstændig forening, der gerne samarbejder bredt med partier og organisationer i ind- og udland.

Vi har valgt at kalde foreningen Intact, fordi vi mener, alle børn har ret til beskyttelse mod fysisk skade og ret til selv at bestemme over deres raske kønsorganer – altså en beskyttelse af den grundlæggende ret til den intakte krop – uanset køn, kultur og religion. Denmark er valgt, fordi vores udgangspunkt er Danmark men vores mål er globalt. Mange andre organisationer på verdensplan arbejder uafhængigt mod samme mål. Vi har lettere ved at finde hinanden, når vi benytter samme sproglige udgangspunkt, altså Intact Denmark.

Vi er “intaktivister”, fordi vi arbejder aktivt for børns ret til intakte kønsorganer. Vi samarbejder med børne- og sundhedsfaglige organisationer og med andre intaktivistgrupper i udlandet. Vores opgave et blandt andet at rejse en engageret, men sober debat om børneomskæring i befolkningen og blandt vores politikere, en debat vi vil holde i live, indtil alle børn er ligestillede i forhold til omskæring og anden kønskirurgi.

Børnerettigheder
I Danmark roser vi os af vores omsorg for børn, og vi har for længst afskaffet forældres og læreres ret til at bruge vold i opdragelsen. Vi beskytter vores børn mod fysisk skade og smertefulde indgreb, der ikke tjener noget helbredsformål, f.eks. er tatovering af børn ikke tilladt.

Omskæring og andre former for ikke-terapeutisk kønskirurgi* indebærer fysisk skade på børns kønsorganer, men her gælder der ikke samme beskyttelse. Vi har en lov, der beskytter piger mod omskæring, mens drengene og de interkønnede* børn er stadig ladt i stikken. Det er ikke fair. Det er forskelsbehandling.

Vi har også en tradition i Danmark for at stimulere børns selvstændighed. Vi lægger vægt på at lytte til børn og så vidt muligt inddrage dem i beslutninger, der har betydning for deres liv. Vi støtter dem i deres opvækst, men respekterer deres ret til en åben fremtid. Bare ikke når det gælder visse børns ret til kropslig selvbestemmelse. Omskæring og andre former for ikke-terapeutisk kønskirurgi foretages på børn, der ikke fejler noget, men kan aldrig gøres om. Det er for livet, men påtvinges selv helt små drenge og interkønnede børn, før de får en chance for selv at danne en uafhængig mening om deres kroppe, værdier, evt. religiøse overbevisninger og sexliv.

* Ikke-terapeutisk kirurgi betyder operationer uden medicinsk årsag
* Interkøn er personer med kønsorganer og kønskarateristika, der ikke entydigt er relateret til ét køn. Interkønnethed kaldes også hermafroditisme. Interkønnethed er ikke en kønsidentitet, men en beskrivelse af anatomiske, hormonelle og kromosonelle forhold.

Religiøse traditioner
I Danmark foretages langt de fleste omskæringer af religiøse årsager. Forældre og trossamfund forsvarer omskæring med, at det er en religiøs tradition, og at et forbud mod drengeomskæring vil være en krænkelse af deres religionsfrihed. Men omskæring er en radikal og permanent markering af religiøst tilhørsforhold. Det er et mærke, der ikke kan fjernes, selv om børnene vokser op og træffer selvstændige valg om religion, der afviger fra deres forældre.

Lovgivningen
Danmark ratificerede i 1991 FN’s Konvention om barnets rettigheder (”Børnekonventionen”), i den står der i artikel 24 stk. 3:

“Deltagerstaterne skal tage alle effektive og passende forholdsregler med henblik på afskaffelse af traditionsbundne ritualer, som er skadelige for børns sundhed.”

Omskæring indebærer fysisk skade på raske kønsorganer og er dermed skadelig for børns sundhed. Som alle operative indgreb er omskæring derudover forbundet med risiko for komplikationer og negative følgevirkninger.

Lad os beskytte alle børn mod unødvendige operationer. Man skærer da ikke i raske børn.

Intact Denmarks bestyrelse

Intact Denmarks bestyrelse valgt ved generalforsamling d. 26. marts 2023. Bestyrelsen har konstitueret sig pr. 31. marts 2023.

Lena Nyhus

Lena Nyhus – Forkvinde

Mikael Aktor – Næstformand

Anonymt ikon

Helle E. Jørgensen – Kasserer

Rikke Toldam – Bestyrelsesmedlem

Jesper Olsen - bestyrelsesmedlem Intact Denmarks bestyrelse

Jesper Olsen – Bestyrelsesmedlem

Ercan Alici – Suppleant

Dorthe da Graça Thrige – suppleant

Anonymt ikon

Sophie Louise Andersen – Suppleant

Ekstern revision – Baker Tilly

Intact Denmarks bestyrelse repræsenterer bredden i foreningens medlemsskare.

Intact Denmark Medlemskab

Intact Denmarks medlemmer

Nogle har gennemlevet omskæring, andre har oplevet andre former for kønskirurgi, nogle er uomskårne, altså intakte. Nogle omskårne trives fint, mens andre har store problemer som følge af indgrebet. Vi repræsenterer både omskæringskulturer og kulturer, hvor den intakte krop er normen. Nogle har jødisk kulturbaggrund, nogle muslimsk, andre kristen. Nogle er troende, nogle ateister.

Medlemmernes sammensætning

Vi dækker formentlig noget nær hele det politiske spektrum, selvom det ikke er noget, vi diskuterer ret meget. Nogle er født i Danmark, andre i udlandet. Fælles for os alle er simpelthen, at vi brænder for børns rettigheder. Der skal naturligvis ikke skæres i børns raske kønsdele, derfor arbejder vi for at stoppe omskæring og anden kønskirurgi på både drenge, piger og interkønnede børn, uanset kulturel baggrund og forældres religion.

Intact Denmarks samarbejdspartnere

Rådet for menneskerettigheder

Intact Denmark har sæde i Rådet for menneskerettigheder. Posten varetages af Lena Nyhus og Mikael Aktor.

Sex og Samfund

Intact Denmark er medlem af Sex og Samfund.

DACS – Dansk forening for klinisk sexologi

Intact Denmark er medlem af DACS og forkvinde Lena Nyhus, Intact Denmark, er bestyrelsesmedlem af DACS.

Forum for Mænds Sundhed

Intact Denmark er medlem af Forum for mænds sundhed og forkvinde Lena Nyhus, Intact Denmark, er suppleant.

ISOBRO – Indsamlingsorganisationernes brancheorganisation

Intact Denmark er medlem af ISOBRO. Det betyder, at vi som forening har forpligtet os til at overholde ISOBROs indsamlings- og regnskabsetiske retninglinjer.

World Wide Day of Genital Autonomy

Intact Denmark er medlem af World Wide Day of Genital Autonomy-netværket WWDOGA.

International NGO Council on Genital Autonomy

Intact Denmark er medlem af International NGO Council on Genital Autonomy – INGOCGA.

Helsinki-deklarationen

Intact Denmark støtter Helsinki-deklarationen.

Intact Denmarks vedtægter

§ 1 Navn & tilhørsforhold

Foreningens navn er Intact Denmark. Foreningens hjemsted er hovedkontorets adresse.

§ 2 Formål

Stk. 1. Intact Denmark er en landsdækkende forening, der har til formål at sikre ethvert menneskes grundlæggende ret til at bestemme over egen krop med særligt fokus på omskæring og anden ikke-medicinsk kønskirurgi på børn og voksne, der ikke har givet eller er i stand til at give kompetent informeret samtykke.

Stk. 2. Intact Denmark er ydermere en patientforening, som repræsenterer og virker som
interesseorganisation og rådgivende organ for enhver, der har gennemlevet eller overvejer kønskirurgi, eksempelvis omskæring af medicinske årsager, samt pårørende til disse personer.

Stk. 3. Foreningen virker til fordel for alle mennesker, uanset køn, kultur eller religion.

Stk. 4. Foreningens arbejde med det, i Stk. 1 og 2, nævnte formål sker ved, at:

Oplyse borgere, offentlige myndigheder, sundhedspersonale og andre faggrupper om etiske, fysiske og
psykiske aspekter ved indgrebene omtalt i Stk. 1 og 2.

Tilbyde socialt samvær, råd, vejledning og omsorg til såvel personer, der har været udsat for indgrebene omtalt i stk. 1 og 2 som til forældre eller andre, der måtte fortryde eller være i tvivl om konsekvenserne af, at de har foranlediget eller overvejet at foranledige disse indgreb.

Arbejde for at retssikre genital autonomi og kropslig integritet som ukrænkelige rettigheder.

Stk. 5. Foreningen er religiøst og politisk neutral og er åben for enhver, der støtter foreningens formål,
uanset etnisk, religiøst eller kulturelt ophav.

§ 3 Organisation

Intact Denmarks overordnede ledelse er generalforsamlingen, som består af medlemmer, der har været medlem i mindst 3 måneder samt betalt kontingent for indeværende år, senest 1 uge inden generalforsamlingen.

På generalforsamlingen vælges en bestyrelse som varetager den daglige ledelse, herunder aktiviteter og drift af organisationen.

Bestyrelsen kan helt eller delvist uddelegere sine opgaver til arbejdsgrupper, leverandører og
samarbejdspartnere efter behov.

§ 4 Generalforsamlingen

Stk. 1. Bestyrelsen indkalder til generalforsamling med mindst 3 ugers varsel pr. e-mail, via foreningens
sociale medier eller anden skriftlig kommunikation til medlemmerne. Endelig dagsorden med bilag
fremsendes 2 uger før afholdelse af generalforsamlingen.

Stk. 2. For deltagelse i generalforsamling kræves kontingent betalt senest 1 uge før afholdelse af
generalforsamling

Stk. 3. Ordinær generalforsamling afholdes hvert år inden udgangen af marts.

Stk. 4. Forslag, herunder kandidatur til tillidsposter, skal være bestyrelsen skriftligt i hænde senest 30 dage
før generalforsamlingen, bestyrelsen kan dog suspendere denne regel på generalforsamlingen efter behov.

Stk. 5. Generalforsamlingen vælger en bestyrelse på 5 personer samt 2 suppleanter.

Stk. 6. Bestyrelsens medlemmer vælges for en periode på 2 år. Forpersonen/forkvinden/formanden vælges
særskilt i ulige år.

Stk. 7. Ved første møde efter generalforsamlingen konstituerer bestyrelsen sig som følger:

1 Næstforperson/næstforkvinde/næstformand, 1 kasserer, 2 menige bestyrelsesmedlemmer.
2 suppleanter for bestyrelsen.

Stk. 8. Dagsorden for ordinær generalforsamling skal indeholde følgende punkter:

• Valg af dirigent
• Valg af referent
• Valg af minimum 2 stemmetællere
• Forpersonens/forkvindens/formandens beretning
• Fremlæggelse af regnskab, budget og kontingent
• Godkendelse af regnskab
• Godkendelse af budget
• Meddelelse om kontingentfastsættelse
• Indkomne forslag
• I ulige år – valg af formand
• Valg af øvrig bestyrelse og suppleanter
• Eventuelt

§ 5 Bestyrelse

Intact Denmarks daglige ledelse forestås af bestyrelsen (Jf. § 3).

Stk. 1. Bestyrelsen udarbejder regnskab og budget.

Stk. 2. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

Stk. 3. Bestyrelsen kan sammensætte samarbejdsgrupper af medlemmer, der kan fungere som
idéudviklingsforum for foreningen.

Stk. 4. Tegningsret for foreningen har forpersonen/forkvinden/formanden og kassereren i fællesskab.

Stk. 5. Såfremt et bestyrelsesmedlem udtræder af bestyrelsen træder 1. suppleanten til og bestyrelsen
konstituerer sig på ny. På førstkommende generalforsamling foretages nyvalg for den periode, der resterer
for den udtrådte.

§ 6 Medlemskab

Stk. 1. Som medlem kan optages enhver, som støtter foreningens formål. Medlemskab er bindende for et
kalenderår ad gangen.

Stk. 2. Bestyrelsen kan afvise at optage potentielle medlemmer, når særlige grunde taler herfor, og et
flertal af bestyrelsens medlemmer stemmer for afvisning.

Stk. 3. Bestyrelsen kan ekskludere medlemmer, når særlige grunde taler herfor, og et flertal af bestyrelsens
medlemmer stemmer for afvisning.

Stk 4. Såfremt den optagelsessøgende / det pågældende medlem ønsker det, kan afvisning / eksklusion
appelleres ved førstkommende generalforsamling ved at indsende forslag herom.

Stk. 5. Ved afvisning tilbagebetales evt. allerede indbetalt kontingent. Ved eksklusion tilbagebetales
kontingent ikke.

§ 7 Vedtægtsændringer

Vedtægtsændringer kræver et flertal på 2/3 af foreningens stemmeberettigede medlemmer. Såfremt dette
flertal ikke er til stede ved den ordinære generalforsamling, førstebehandles forslaget for derefter at kunne
indstilles til andenbehandling, hvis 2/3 af de fremmødte medlemmer stemmer for det. Herefter indkaldes
til ekstraordinær generalforsamling for andenbehandling. Ved andenbehandling på ekstraordinær
generalforsamling kan vedtægtsændringer endeligt vedtages med et flertal på 2/3 af de fremmødte
medlemmers stemmer.

§ 8 Ekstraordinær generalforsamling

Stk. 1. Indkaldelse sker, hvis et flertal af bestyrelsen ønsker det.

Stk. 2. Indkaldelse sker, hvis 1/3 af medlemmerne ønsker det.

Stk. 3. Indkaldelse sker under samme betingelser, som anført i

Stk. 4. Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling tilpasses dens formål.

§ 9 Regnskab

Regnskabsåret for Intact Denmark er kalenderåret. Regnskab skal før den ordinære generalforsamling være
revideret af bestyrelsens kasserer samt revisoren med sæde udenfor bestyrelsen. Disse kan til enhver tid
forlange indsyn i foreningens regnskabsbilag og kassebeholdning og skal gøre bestyrelsen opmærksom på
eventuelle uregelmæssigheder i så henseende.

Regnskabet udsendes 2 uger før den ordinære til årlig ordinær generalforsamling.

§ 10 Opløsning

Opløsning af foreningen kræver et flertal på 3/4 af generalforsamlingens eller den ekstraordinære
generalforsamlings fremmødte medlemmer. Stemmeberettigede i forbindelse med opløsning er alene
fremmødte, der har været medlemmer af foreningen i minimum et år. Opløsningen skal herefter
godkendes på en efterfølgende ekstraordinær generalforsamling.

Ved opløsning af foreningen skal foreningens midler overdrages til almennyttige formål med relevans for
foreningens oprindelige formål.

Intact Denmark er stiftet d. 3. april 2013
Nærværende vedtægter er vedtaget af Intact Denmarks generalforsamlinger d. 16. marts & d. 5. maj 2024.

Værdier og debatpolitik

Intact Denmarks kerneværdier

  • Vi tager udgangspunkt i individets kropslige integritet, seksuelle autonomi og religiøse frihed, sådan som fastslået i grundloven og internationale konventioner.
  • Vi er for børnene, ikke imod deres forældre.
  • Vi ønsker ikke at dæmonisere personer med omskæringskulturel baggrund eller de, der i øvrigt er uenige med os.

Intact Denmarks debatpolitik

Vi opfordrer alle vores medlemmer til åbent at ytre sig i debatten om drengeomskæring, såvel i pressen som på de sociale medier. Intact Denmark har ingen intention om at censurere eller begrænse vores medlemmers ytringer i debatten, tvært imod. Blot skal det være mere gennemskueligt, hvad der er Intact Denmarks holdning som forening, og denne vil ikke altid være den samme som de enkelte medlemmers. Samtidig opfordrer vi alle vores medlemmer til under alle omstændigheder at overholde en god tone og respektfuld debatstil.

Det er Intact Denmarks bestyrelse inklusive bestyrelsessuppleanter, der fungerer som talspersoner for foreningen. Dette markeres også klart i indlæg og kommentarer. En liste over medlemmer af Intact Denmarks bestyrelse og suppleanter ses her.

Retningslinjer for vores talspersoner

  • Vi vil fremhæve de værdier, som vores argumentation hviler på, og understøtte den med dokumentation i det omfang, det er relevant.
  • Vi vil sagligt og med respekt for vores samtalepartnere argumentere for, hvordan vores visioner kan nås.
  • Vi vil indrømme, når der er spørgsmål, vi ikke kan svare på, og indrømme, hvis vi tager fejl.
  • Vi vil forholde os åbent og nysgerrigt overfor alle dem, vi taler og debatterer med.
  • Talspersoner skal identificere sig som talspersoner, når de debatterer som sådan.

(Inspireret af Alternativets debatdogmer. Tak!)

Debatregler

Alle er velkomne til at deltage i debatten hos Intact Denmark, forudsat det forgår på en sober og faktabaseret facon.

Henstillinger fra sidens administratorer skal følges. Bliver de ikke det, kan vi blive nødsaget til at blokere dig fra at kommentere fremover og slette dine kommentarer. Normalt giver vi et par advarsler, men særligt grænseoverskridende kommentarer slettes øjeblikkeligt.

Husk, enhver debat tiltrækker folk med ekstreme synspunkter. Dem må du ikke forveksle med Intact Denmarks standpunkter. Vores holdninger kan du finde her på hjemmesiden, på vores sociale mediekonti og hos vores officielle talspersoner. Alt andet står for debattørernes egen regning.

Heldigvis er langt de fleste besøgende på Intact Denmarks platforme fornuftige mennesker, der er villige til at indgå i en konstruktiv dialog om børns tarv og rettigheder.

Lemlæstelse

Hvorfor benytte ordet eller betegnelsen lemlæstelse?

I debatten om drengeomskæring, benyttes ofte udtrykkene lemlæstelse og kønslemlæstelse. For mange nye i debatten er det voldsomme udtryk, og for omskæringsfortalere kan det være direkte stødende. Årsagen er nok, at mange har en meget følelsesladet opfattelse af begreberne lemlæstelse og kønslemlæstelse.

Et lægefagligt korrekt udtryk

Lemlæstelse betyder egentlig: “(Ufrivillig) beskadigelse eller fjernelse af legemsdel”. Det er således et fleksibelt udtryk som passer udmærket i mange sammenhænge, også i beskrivelsen af ikke-medicinsk begrundet omskæring af smådrenge.

Lægefagligt benyttes udtrykket om unødvendige indgreb, som beskadiger legemsdele. En omskæring beskadiger penis i den forstand, at den bortamputerer alle forhudens fysiologiske funktioner (beskyttelse, glidemekanisme og følsomhed) fra penis som helhed.

I forbindelse med arbejdet med Genevè-deklarationen efter 2. verdenskrig blev lægefaglige indgreb på personer, der intet fejler og som ikke kan give informeret samtykke, defineret som lemlæstelse.

Intact Denmarks overvejelser

Da vi forstår, at udtrykkene lemlæstelse og kønslemlæstelse kan virke overvældende, har vi været tilbageholdende med at introducere dem i debatten. Vi har bl.a. bevidst valgt at kalde Intact Denmark for ‘Forening mod børneomskæring’ i stedet for ‘Forening mod kønslemlæstelse’.

Årsagen til, at vi så alligevel lige så langsomt bruger begreberne mere og mere er først og fremmest, at det er de korrekte lægefaglige og juridiske udtryk.

Dansk Selskab for Almen Medicin nu har anvendt udtrykket lemlæstelse i et høringssvar til Sundhedsstyrelsen vedr. ‘Vejledning om drengeomskæring’.

Ord er kulturbærende

Tidligere store holdningsskift i forhold til børns rettigheder har vist, at begreber har stor betydning for, hvordan vi opfatter handlinger.

Fra debatten om revselsesretten ved vi, at holdningen til at slå børn først for alvor ændrede sig, da alle konsekvent begyndte at anvende begrebet vold mod børn.

Fra pigeomskæringsdebatten ved vi, at holdningen til indgrebet først for alvor ændrede sig både herhjemme og i udlandet, da man introducerede begrebet FGM / female genital mutilation, altså kvindelig kønslemlæstelse.

Intact Denmark arbejder for at skabe respekt om alle børns kropslige integritet, uanset køn, kulturelt tilhørsforhold og forældres religion, derfor håber vi med introduktionen af det kønsneutrale begreb kønslemlæstelse at medvirke til en tilsvarende kulturbærende effekt.

Respektfuld kommunikation

I Intact Denmark gør vi os meget umage for at udtrykke os så respektfuldt som muligt – både overfor ofrene for kønslemlæstelse og overfor dem, der stadig forsvarer indgrebet, derfor bruger vi den mest nøjagtige lægefaglige / juridiske betegnelse betegnelse skiftevis med den mildere ukorrekte betegnelse omskæring.

Vi må aldrig glemme at tage lige så meget hensyn til de reelle ofre i denne debat, nemlig de raske børn der kønslemlæstes, som vi gør til omskæringsfortalerne. Vores sprog skal derfor nøjagtigt udtrykke den krænkelse af deres kroppe og grundlæggende menneskeretigheder, som de er blevet udsat for. Først og fremmest arbejder Intact Denmark jo for at skabe en verdens omspændende forståelse for, at man da ikke skærer i raske børn.

Billedpolitik

Billeder af omskæringer og anden kønskirurgi kan være voldsomt ubehagelige og grænseoverskridende

Billeder af omskæringer og anden kønskirurgi kan være voldsomt ubehagelige og grænseoverskridende. Det samme gælder billeder af børn, der er tydeligt ulykkelige eller i smerte, både for seeren og det viste barn. Ligeledes kan nærbilleder af kønskirurgi være ubehagelige at blive udsat for uden varsel.

Derfor har vi i Intact Denmark nøje overvejet vores billedpolitik.

Billeder af omskæringer og anden kønskirurgi kan bidrage til forståelse

Billeder af omskæringer og anden kønskirurgi kan til gengæld også være med til at give en større forståelse for indgrebenes art og af de mulige konsekvenser og komplikationer. Som man siger kan billeder sommetider fortælle mere end tusinde ord.

Intact Denmarks billedpolitik

  • Vi overvejer grundigt hvilken type illustration, der er den mest korrekte i sammenhængen
  • De valgte illustrationer skal være relevante for emnet
  • De valgte billeder af omskæringer og anden kønskirurgi skal være respektfulde overfor personer, der bliver udsat for indgrebet
  • Illustrationer af kønsorganer skal i videst muligt omfang være tegnede eller animerede
  • Illustrationer af kønsorganer skal i videst muligt omfang være af voksne personer, med mindre at det er meningsbærende at vise kroppens udviklingstrin hos børn og unge
  • Stærke billeder og illustrationer placeres under midten af indlægget med en tydelig advarsel, så ingen udsættes for dem uden at være forberedte.

Omskæringsbilleder på sociale medier

Vær opmærksom på, at reglerne på en række sociale medier som f.eks. Facebook, Twitter og Instagram sætter grænser for, hvilken type billeder, der må deles til offentligheden. Billeder, der indebærer nøgenhed og kønsorganer opfattes som seksuelle, pornografiske og potentielt som pædofile.

Denne grænse kan også ramme billeder af omskæringer og anden kønskirurgi, der deles i oplysningsøjemed. Derfor sørger vi normalt for, at det primære billede på vores artikler overholder reglerne for sociale medier, så du ikke risikerer at få karantæne fra dine profiler og vi ikke risikerer, at Intact Denmarks hjemmeside bliver markeret som upassende at dele.

Mange omskæringsmodstandere blev uforvarende sendt i karantæne fra Facebook, da de delte en artikel om komplikationer ved omskæring med Plastibell-metoden, der også er meget anvendt i Danmark. Pas på! Vi må advare om meget barske billeder.

Notat om omskæring

Argumentation

Intact Denmarks rapport til FNs Børnekomite

Rutinemæssige rapporter til FNs børnekomité

I 2016 var den danske stat til rutinemæssig høring i FNs Børnekomite. Alle lande, der har tiltrådt FN’s Børnekonvention gennemgår regelmæssige høringer, hvor menneskeretssituationen for det pågældende land i forhold til børns rettigheder vurderes. Ud over den rapport, som den pågældende stat indsender forud for høringen, har NGOer mulighed for at indsende supplerende rapporter.

Intact Denmarks FN rapport om mandlig kønslemlæstelse (omskæring)

Intact Denmark indsendte en sådan supplerende rapport, der over 27 sider gør rede for de lægelige aspekter ved omskæring, den lovgivningsmæssige status, erklæringer fra sundhedsfaglige organisationer og erklæringer fra børnerettighedsorganisationer. Rapporten indeholder også en række personlige vidnesbyrd og diskuterer omskæringsdebatten i forhold til fremmedgørelse af omskæringsminoriteter og antisemitisme, oplysningsstrategi og lovgivningsstrategi.

Anvendelsen af begreberne kønslemlæstelse og omskæring

Det er grundlæggende for Intact Denmarks arbejde at sidestille alle børn i forhold til omskæring. Kvindelig omskæring omtales som kvindelig kønslemlæstelse (“female genital mutilation” – FGM) i internationale retssammenhænge. I overensstemmelse med Intact Denmarks kønsneutrale strategi er titlen på vores rapport, der blev revideret i 2017 i en dansk udgave, derfor Mandlig kønslemlæstelse: Kropslig integritet, genital autonomi og religionsfrihed.

Vold mod børn

Essensen af rapporten kan udtrykkes med et citat fra en ældre rapport, Krænkelsen af børns rettigheder: Skadelige praksisser baseret på tradition, kultur, religion eller overtro udgivet af Det Internationale NGO-Råd vedrørende Vold mod Børn, der arbejdede i samråd med FNs særlige repræsentant for generalsekretæren vedrørende vold mod børn. Om drengeomskæring hedder det:

Indtil for nyligt er mandlig omskæring kun blevet udfordret, når det er udført af ikke-lægeligt personale under uhygiejniske omstændigheder uden smertelindring. Men en analyse ud fra barnets rettigheder peger i retning af, at ikke-konsensuel, ikke-terapeutisk omskæring af drenge uanset omstændighederne udgør en grov krænkelse af deres rettigheder inklusiv deres ret til fysisk integritet, til tanke- og religionsfrihed og til beskyttelse mod fysisk og mental vold. (s.22).

Læs Intact Denmarks FN rapport

Hele Intact Denmarks rapport til FNs Børnekomite kan læses her:
FN-rapport_2017

Her er vi også

Nyhedsbrev

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.