Intact Denmark har spurgt alle Danmarks folketingskandidater om omskæring af raske drengebørn. Her får du svarene om omskæring fra kandidaterne

  • Går du personligt ind for omskæring af raske drenge?
  • Går du ind for en aldersgrænse for omskæring af raske drenge?
  • Er dit parti på nuværende tidspunkt fritstillet i spørgsmålet om omskæring?
  • Vil du stemme imod partilinjen, hvis det bliver aktuelt?
  • Eventuel kommentar

Her er svarene (søg på fx navn eller parti):

NavnPartiStorkreds2019 SvarBorgerforslagSvar 1Svar 2Svar 3Svar 4Svar 5Farve
Anders Ladegaard BorkDansk FolkepartiSjællandNejJaJaVed ikkeGreen
Anders MarchsteinerEnhedslistenSjællandNejJaNejJaGreen
Andreas KarlsenKonservativeSjælland
Anne Sophie CallesenRadikaleSjælland
Annette Juhler KjærKonservativeSjællandNejJaJaJaJeg har svaret ja til det sidste spørgsmål, selvom det reelt ikke er aktuelt, De konservative folketingsmedlemmer er nemlig fritstillet af partiet i det aktuelle spørgsmål.

Jeg har dog svaret ja for at understrege, at det er et værdimæssigt vigtigt spørgsmål for mig.

Venlig hilsen
Annette Juhler Kjær
Green
Astrid KragSocialdemokratietSjællandImod
BENJAMIN LINDBERGModeraterneSjælland
Birgit GedionsenEnhedslistenSjællandNejJaJaJaEnhedslistens stilling er klar, så jeg behøver ikke at stemme mod partilinjenGreen
Brian BressendorffSocialdemokratietSjælland
Brigitte Klintskov JerkelKonservativeSjælland
Bruno JerupEnhedslistenSjælland
Camillo KrogKonservativeSjælland
CHARLOTTE BAGGE HANSENModeraterneSjælland
CHARLOTTE BISSERUP BECHFELDTVenstreSjællandFor
Christian Skov ArendorfLiberal AllianceSjællandNejJaJaJaGreen
Christian TastrupEnhedslistenSjællandNejJaJaJaGreen
Christian WibholmDanmarksdemokraterneSjællandNejJaJaNejGreen
Christine LundgaardEnhedslistenSjællandNejJaNejNejEnhedslisten er imod omskæring af raske drenge, og da jeg ikke kan forestille mig at den linje skulle blive ændret, kan jeg heller ikke forestille mig at gå imod mit partis linje. Når vi taler om forbud, er det vigtigt at have med, at det er en holdningsændring og en kulturændring, der skal til for at ændre på omskæring som tradition. Derfor skal vi følge et forbud op med en oplysningsindsats og en dialog med de forældre og miljøer, hvor omskæring er en del af religionen eller kulturen.Green
Claus DyremoseKonservativeSjælland
DITTE RUSTVenstreSjælland
Edris QasimiRadikaleSjælland
EVA GULDFREDKristen DemokraterneSjællandJaVed ikkeNejNejI Bibelen og Tora har omskæringen eksisteret siden Abraham, derfor er omskæringen forbundet med “tro”
Hvis vi forbyder det, tager folk til et andet land eller i værste tilfælde hjemme på køkkenbordet og det bekymrer mig.
Folk for religion gør hvad som helst, heller konvertere forældrene og deres præster til kristendom, så vil det frafalde automatisk.
Forbud er ikke det rigtige, men oplysning og information er det bedste metode
EWAN ONELLModeraterneSjællandNejJaVed ikkeJaDet er noget som ikke høre til i dansk kultur. Faktisk mener jeg, at grænsen bør være endnu højere end 18 år.Green
FINN ANDERSENKristen DemokraterneSjællandNejJaVed ikkeJaJeg er personligt imod kirurgiske overfor personer under 18 år, hvis det ikke er nødvendigt. Det bør vente, til man selv er personligt myndig. Det er et indgreb mod den personlige frihed.Green
Flemming SørensenLiberal AllianceSjælland
Frederik GrünfeldLiberal AllianceSjællandNejJaVed ikkeJaJeg er dybt imod at man skærer i raske børn. Jeg er klar tilhænger af et forbud. Jeg er dog klar over udfordringerne ved et forbud som kan blive at omskæringer foretages i smug under ikke ordnede forhold. Dette skal vi også være bevidste omkring, således at vi ikke blot flytter problemet.Green
Frederik VadSocialdemokratietSjælland
Githa NelanderNye BorgerligeSjællandNejVed ikkeNejNej
Helle Laursen PetersenKonservativeSjællandNejJaJaJaNår de er 18 kan de selv bestemme - indtil da er det et overgreb mod børn !Green
Henriette ErgemannNye BorgerligeSjællandNejJaJaJaGreen
Henrik ThomsenLiberal AllianceSjælland
Hikmet AltunRadikaleSjælland
IBEN KROGVenstreSjælland
JACOB JENSENVenstreSjælland
JACOB PANTONVenstreSjælland
Jan Allan AndersenAlternativetSjællandNejJaJaVed ikkeGreen
Jan Bigum WarmingNye BorgerligeSjællandNejJaNejNejNye Borgerlige støtter et forbud mod omskæring af drengebørn.

Vi har i folketingsgruppen besluttet, at vi som parti går ind for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, når det sker uden en medicinsk begrundelse.

Det er stadig sådan, at de enkelte folketingsmedlemmer og kandidater står frit til at have deres egen holdning og argumentere for begge standpunkter.
Vi anerkender, at spørgsmålet om forbud eller ikke forbud mod omskæring vækker stærke følelser, som vi hver især baserer på moral og etik og nogle gange har svært ved at få til at passe ind i et partiprogram.

Derfor er vi også i folketingsgruppen fritstillet til at stemme efter vores personlige holdning, når Folketinget i løbet af efteråret skal behandle et beslutningsforslag om at forbyde omskæring af drenge under 18 år.

Jeg har besluttet mig for at stemme for et forbud, når det kommer op i Folketinget i løbet af efteråret. Og jeg ved, at Peter Seier Christensen, som jeg har stiftet Nye Borgerlige med, og som i dag er min næstformand, vil stemme imod et forbud.

Så i folketingsgruppen har vi uenigheden helt inde på livet, og vi har gjort os umage med at give plads til hinanden synspunkter i respekt for, at man kan argumentere for både et forbud og et ikke forbud.

Min egen begrundelse for at gribe til lovgivning og forbyde omskæring af drengebørn finder jeg i sagkundskaben.

Når lægerne anbefaler et forbud, og undersøgelser viser, at omskæring ikke er risikofrit, men for en del drenge fører til komplikationer senere hen i livet, mener jeg ikke, at man som politiker kan ignorere samfundets pligt til at sikre børn mod overlast.

Jeg vil gerne bevare proportionerne i denne debat, og jeg vil ikke forfalde til et sprogbrug, hvor omskæring sidestilles med lemlæstelse eller mishandling. Det er det efter min mening ikke.
Men det er et unødvendigt operativt indgreb, som ikke bør kunne finde sted, når der ikke er en medicinsk begrundelse. Andre begrundelser af kulturel og religiøs karakter må i mine øjne vige for barnets tarv.

Jeg har fuld forståelse for og er enig i, at børnene ikke er statens. Børnene tilhører deres forældre. Det er forældrenes ret at påvirke og opdrage deres børn til bærere af den moral, kultur og religion, som forældrene vælger at give videre.

Den ret må vi som lovgivere ikke tage fra forældrene. For så forbryder vi os mod familiernes frihed. Staten bliver en moralsk og kulturel ensretter, og det totalitære samfund titter frem. Det skal vi være opmærksomme på og afvise.

Men staten har også en pligt til at beskytte sine borgere mod overgreb fra andre borgere. Herunder at beskytte børn mod overgreb fra voksne og også mod overgreb fra deres egne forældre.
Omskæring er et ar, man skal leve med resten af livet, og det er efter min mening på den forkerte side af den grænse, som man må sætte for forældres ret til at forme deres børn efter den kultur, de værdier, den tro og den arv, som forældrene synes er den rigtige.

Omskæring er et kulturelt og religiøst ritual, som især for jøder står helt centralt. Det ved jeg godt.

Det jødiske samfund i Danmark er værdifuldt for os. Og jeg stemmer ikke for et forbud mod omskæring af drenge under 18 år, for at forhindre jøder i at være jøder i Danmark.

Det bør heller ikke blive resultatet af et forbud. Jeg håber, at jøderne vil finde en vej, hvor det gamle ritual med at skære forhuden af drengene kan erstattes af et symbolsk ritual, der beskytter drengene mod et indgreb, der ikke kan gøres om.

Må jeg til sidst gentage min opfordring til at vi i Nye Borgerlige viser respekt for hinanden i denne sag. Der er store følelser på spil, og spørgsmålet er hverken enkelt eller let at håndtere.
Green
JAN CARLSENModeraterneSjællandNejNejVed ikkeJaJeg har det fint med at omskæring er forbudt i Danmark.Red
Jan HerskovDansk FolkepartiSjælland
Jeppe KofodSocialdemokratietSjælland
Jeppe TrolleRadikaleSjællandNejVed ikkeVed ikkeVed ikkeJeg er modstander af omskæring af børn. Jeg er dog i tvivl om, hvorvidt grænsen skal være 18 år. Derudover er jeg i tvivl om hvor hurtigt man skal gå frem, da jeg kan være nervøs for køkkenbordsomskæringer. Derfor går jeg ind for dialog med det klokkeklare og uafvendelige endemål, at omskæring af børn skal forbydes.
Joachim Riis-BernickowLiberal AllianceSjællandNejJaNejNejLiberal Alliance mener ikke, at forældre skal have ret til, at omskære deres raske drengebørn. Vi går ind for en 18 års minimumsgrænse. Dette er endvidere (heldigvis) også min egen personlige holdning.Green
JOHN HAUGEGAARDKristen DemokraterneSjællandNejNejJaJaJeg er ikke imod omskæring, og vil ikke stemme for et generelt forbud, da det er en dybt forankret religiøs handling. Jeg forstår ikke behovet og vil være fortaler for, at det kun kan gennemføres af lægeligt uddannet person, efter lægefagligt udstukne retningsliner.Red
Jonas PaludanEnhedslistenSjællandNejJaNejNejGreen
Jonathan Elmer HjordtLiberal AllianceSjælland
Kasper RougSocialdemokratietSjællandImod
KEN KRISTENSENVenstreSjælland
Kim ErreboDansk FolkepartiSjællandNejJaJaNejGreen
Kirsten KockAlternativetSjælland
Kristian StokholmRadikaleSjælland
Kaare Dybvad BekSocialdemokratietSjællandImod
Lars DamgaardDansk FolkepartiSjælland
LARS LØKKE RASMUSSENModeraterneSjælland
Lars-Christian BraskLiberal AllianceSjælland
Lennart Damsbo-AndersenSocialdemokratietSjælland
Line GessøAlternativetSjællandNejJaJaJaJeg har i mange år været aktiv omkring netop denne debat. Jeg mener at man ikke bør omskære raske børn. Det handler om retten til egen krop, om religionsfrihed og om informeret samtykke. Omskæring af raske drengebørn bør der lovgives om, ligesom der er på området omkring omskæring af pigebørn.Green
Line Krogh LayRadikaleSjællandFor
Liselotte Katarina RotfeldAlternativetSjælland
Louie AndersenLiberal AllianceSjællandNejJaNejNejVi mener ikke, forældre kan tillade sig at skære kropsdele af deres børn. Det er over grænsen for, hvad forældre kan tillade sig at gøre ved deres børn

Desuden mener jeg at der skal være et forbud på raske børn under 18

Er der et medicinsk grundlag er sagen en anden
Green
LOUISE SCHACK ELHOLMVenstreSjællandImod
LUCAS OLSGAARDModeraterneSjælland
Ludmila Plenge SchüttEnhedslistenSjælland
Lukas LunøeRadikaleSjælland
Mads AndersenKonservativeSjællandFor
Anne Valentina BerthelsenSFSjælland
MADS LUND BEIERModeraterneSjællandNejJaJaJaSpørgsmål om omskæring af personer under 18 er et meget kompleks emne som indeholder mange følelser på grund af fx religiøse og historiske årsager. Når det er sagt, så er det et indgreb som er permanent og der kan være negative konsekvenser ved en omskæring som gælder resten af livet. Derfor bør man være 18 og dermed myndig nok til at træffe beslutningen.Green
Mads SilbergKonservativeSjællandNejVed ikkeVed ikkeJa
Magnus HeunickeSocialdemokratietSjælland
MALENE GRANDJEANVenstreSjællandNejJaVed ikkeJaGreen
Marcus DanielssonVenstreSjællandNejJaJaJaVenstremedlemmer er fritstillet. Jeg mener ikke, at man skal skære i raske børn. Jeg mener at individets ret til egen krop trumfer, at man imod sin vilje får en omskæring uagtet kultur eller religion. Forhuden beskytter penishovedet. Forhuden er med til at bevare følsomheden. Det påvirker folks sexliv at have fjernet forhuden. Den har et formål. Man skal være myndighed for at træffe sådan en afgørelse. Jeg ser gerne, at Danmark er first movers med en aldersgrænse på 18 år.Green
Astrid CarøeSFSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeSF er for en aldersgrænse af omskæring af drengebørn, og derfor behøver jeg ikke blive fritstillet, da jeg er enig.Green
Claus JørgensenSFSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeGreen
Gitte Terp HenriksenSFSjællandNejJaVed ikkeJaDanmark ville blive foregangsland hvis vi afskaffede denne lemlæstelse af børn.
Piger vil vi ikke have man skærer i - hvorfor så ja til drenge?
Danmark ville komme ud i en gigantisk og voldsom international kritik fra både Europa, USA og lande med muslimske traditioner. Så skal vi lave forbuddet skal det være på et tidspunkt hvor vi er klar til voldsom modstand, handelssanktioner, fatwa mm. Det er derfor nogen tøver. Men det gør jeg ikke. Tak fordi i spurgte.
Green
Jacob MarkSFSjællandForNejJaNejVed ikkeGreen
Merete Dea LarsenDansk FolkepartiSjællandNejJaVed ikkeJaGreen
Mette GjerskovSocialdemokratietSjællandImod
Jeanne Rygas BergmansenSFSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeGreen
MICHAEL HERTZModeraterneSjælland
Michael MonbergAlternativetSjællandNejJaVed ikkeJaGreen
MIKE VILLA FONSECAModeraterneSjælland
Kenneth Werby JensenSFSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeGreen
Miralem GaragicEnhedslistenSjælland
MORTEN DAHLINVenstreSjællandImod
Mads Bruun Buch OlsenSFSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeGreen
Michael GraakjærSFSjælland
Nicolai SandagerLiberal AllianceSjællandNejJaJaJaMan skærer ikke i raske børn - længere er den ikke.
Hvad folk vil underlægge sig, når de bliver voksne må være deres egen sag, det vil jeg ikke blande mig i.

Mvh
Nicolai Sandager
Folketingskandidat for Liberal Alliance
Green
Nikolaj VesterLiberal AllianceSjællandFor
Otto MortensenEnhedslistenSjællandNejJaNejNejGreen
PER KRISTENSENKristen DemokraterneSjælland
Peter Seier ChristensenNye BorgerligeSjællandImod
Peter SkaarupDanmarksdemokraterneSjælland
Pia KjærsgaardDansk FolkepartiSjællandNejJaJaJaGreen
Rasmus Horn LanghoffSocialdemokratietSjælland
RASMUS HYLLEBERGVenstreSjælland
Regitze Harslund SancoeurKonservativeSjællandNejJaVed ikkeJaOmskæring af raske drenge er i min optik baseret på personlige relationer, et overgreb på små børn, som ikke bør finde sted i Danmark.Green
Regitze Harslund SancoeurKonservativeSjællandNejJaVed ikkeJaOmskæring af raske drenge er i min optik baseret på personlige relationer, et overgreb på små børn, som ikke bør finde sted i Danmark.Green
René ChristensenDansk FolkepartiSjælland
Rune KristensenKonservativeSjællandNejJaVed ikkeJaGreen
Sander Patrick LarsenLiberal AllianceSjælland
Sandra Elisabeth SkalvigLiberal AllianceSjællandNejJaJaNejGreen
Sebastian Mylsted-SchenstrømDanmarksdemokraterneSjællandForNejJaVed ikkeJaRituel/religiøs omskæring af mindreårige - uanset køn - er en alvorlig krænkelse af barnets ret til at bestemme over egen krop. Selvfølgelig skal vi have en 18 års aldersgrænse for ikke-medicinsk betinget omskæring!Green
Simon HampeDansk FolkepartiSjællandJaNejJaNejJeg kan sagtens forstå, at det for mange virker helt absurd at skære i raske drengebørn. Men når jeg argumentere for retten til at omskære børn og unge under 18 år, er det fordi jeg tillægger familien som institution en stor betydning. At lade sit drengebarn omskære er en beslutning, forældre træffer på vegne af sit barn. Som de også gør i så mange andre tilfælde, hvad angår navngivelse, det sprog de lære at tale, traditionerne de vokser op med og den religion, de bliver givet.Red
STÉN KNUTHVenstreSjællandImodNejJaJaJaGreen
Stine Pilt OlsenKonservativeSjælland
Susie JessenDanmarksdemokraterneSjælland
Søren Lund HansenDansk FolkepartiSjællandNejJaVed ikkeJaGreen
Tanja LarssonSocialdemokratietSjællandImod
Thor Laage-Petersen PoulsenDanmarksdemokraterneSjællandNejJaVed ikkeVed ikkeGreen
Thorkild Holmboe-HaySocialdemokratietSjælland
Tonny Voldby PedersenNye BorgerligeSjællandFor
Trine Pertou MachEnhedslistenSjællandNejJaVed ikkeNejGreen
Troels BrandtRadikaleSjælland
Ulla MunksgaardAlternativetSjælland
Ulrik Nick LassenNye BorgerligeSjællandNejJaJaJaGreen
Yadvinder SinghFrie GrønneSjælland
Zenia StampeRadikaleSjælland