Diabetes forøger risikoen for forhudsforsnævring
Diabetes forøger risikoen for forhudsforsnævring hos drenge og mænd. Dette skyldes bl.a., at diabetes med tiden kan påvirke blodforsyningen til de små blodkar i kroppen. Diabetespatienter med dårligt reguleret blodsukkerniveau kan desuden opleve hyppige svampeinfektioner. Problemer med blodforsyningen til de små blodkar kan også påvirke blodforsyningen til resten af penis og til små blodkar i f.eks. fingre, tæer og øjne.
Behandling af forhudsforsnævring hos diabetespatienter
Forhudsfornævring hos diabetespatienter kan være et tidligt tegn på, at blodforsyningen til de små blodkar er nedsat. Der vil ofte også være symptomer som langsom heling af sår og andre skader, nedsat blodforsyning til fingre og tæer, rejsningsproblemer etc.
Hvis du har diabetes og forhudsforsnævring er der en række gode behandlingsmuligheder:
Sørg for god diabetesregulering
Først og vigtigst skal din diabetes bringes under kontrol. Gode kostvaner, motion og evt. medicinering skal være i balance. Få hjælp af din læge eller bliv henvist til specialisthjælp, hvis det er svært. Når diabetes er godt kontrolleret, vil der være bedre blodforsyning til de små blodkar og mindre sukker i urinen. Dette kan forbedre forhudsproblemer. I nogle tilfælde kan problemerne helt forsvinde.
Hormonsalve
Forhudsforsnævring kan ofte behandles succesfuldt med hormonsalve i kombination med stræk. Salven indeholder binyrebarkhormon, der blødgør huden og stimulerer cellevækst. Når diabetes er velkontrolleret og salven anvendes med korrekt udførte strækmetoder, er der gode muligheder for at undgå forhudsbevarende kirurgi eller omskæring.
Forhudsstræk
Forhudsforsnævring kan i de fleste tilfælde behandles med succes med en kombination af hormonsalve og forhudsstræk. Der findes en række forskellige metoder til at strække forhuden.
Forhudsbevarende kirurgi
Forhudsbevarende kirurgi kaldes også sommetider "lille omskæring" eller "delvis omskæring". Der er tale om indgreb, hvor der forsigtigt skabes en større åbning i forhuden, så den er lettere at trække tilbage over penishovedet (glans penis). Det er vigtigt at vide, at forhuden og penis kan have svært ved at hele, hvis din diabetes ikke velreguleret.
Omskæring
Omskæring kan blive nødvendigt, hvis god regulering af diabetes i kombination med hormonsalve og stræk ikke er effektivt. Ved omskæring fjernes hele forhuden. Da hovedparten af følelegemerne i penis sidder i forhuden, kan omskæring betyde nedsat følsomhed. Vær opmærksom på, at omskæringssåret kan have svært ved at hele, hvis din diabetes ikke er velreguleret.
Strækmetoder
På denne hjemmeside er der en række forslag til gode metoder til forhudsstræk. Husk, at det kræver en daglig grundig strækrutine, hvis du vil have succes med behandlingen.
Skriv dig op til Intact Denmarks nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om seksuel sundhed, forhudskirurgi, omskæring og kropslige rettigheder.
Du kan til enhver tid framelde dig igen.
Få mere viden
Hos Videnscenter for diabetes kan du finde mere viden om diabetes og forhudsforsnævring. Siden er god at gå på opdagelse i, hvis man vil vide mere om diabetes, seksualitet og problemer med penis. Dette link fører til undersiden Seksualitet og mænd med type 2-diabetes.
Søg behandling hos din læge
Diagnosticering og behandling af diabetes og forhudsforsnævring er sundhedsfaglige opgaver, derfor bør du altid gå i grundig dialog med din læge, hvis du oplever symptomer på diabetes og forhudsforsnævring. Jo hurtigere du handler på problemerne, jo bedre resultater får du.
Fandt du artiklen nyttig? Så støt gerne Intact Denmark. Vi er en lille frivillig forening, så din donation gør en stor forskel hos os.