circumstraint, omskæringsbræt. Fastspændingsmekanisme til børn.

Det er første gang, jeg overværer en omskæring…

Da Rikke Ørskov Løw Kristensen (tidligere Nielsen) læste til jordemoder, var hun i praktik i New York. Det kom der er barsk omskæringsberetning ud af. Vi bringer den under titlen “Det er første gang, jeg overværer en omskæring…” Beretningen er et uddrag af artiklen “Jordemoder i New York”, der blev bragt i Tidsskrift for jordemødre, 2007, nr. 11.

“Det er første gang, jeg overværer en omskæring…”
– Jordemoder Rikke Ørskov Løw Kristensen


Jordemoder Rikke Ørskov Løw Kristensens beretning

En sygeplejerske bringer en lille, knap et døgn gammel, dreng fra babystuen til et lille rum, hvor jordemoderen og jeg venter ham.

Den lille dreng, som er nøgen og svøbt i et varmt tæppe, ser yderst tilfreds ud og er helt rolig. Da jordemoderen pakker ham ud af tæppet, begynder han at skrige. Han bliver lagt på en kold plastikplade, i en fordybning formet efter en gennemsnitlig babykrop med udstrakte arme og ben. Drengens arme og ben står ikke stille et sekund, og han skriger nu ad al kraft.

Jordemoderen tvinger hans arme, en af gangen, ned i fordybningerne, lavet til armene, hvorefter hun spænder hans arme fast med velcrobånd, som er fastgjort på pladen til netop dette formål. Den lille dreng har gode benmuskler, for da jordemoderen skal fastgøre hans ben, må hun flere gange stramme velcrobåndene lidt ekstra for at sikre, at han ikke kan bevæge sig. Så er han parat.

Jordemoderen finder kniv og instrumenter frem, mens den lille nu skriger højt, monotont og er fuldstændig umulig at få kontakt med. Det lille lokale, hvor kun personale er tilladt adgang, virker pludselig klaustrofobisk. Mens jeg bider tænderne sammen og kæmper med at holde mig på benene, overdøver skrigene fra den hjælpeløse dreng alle lyde fra babystuen udenfor.

Det er første gang, jeg overværer en omskæring…


Circumstraint / omskæringsbræt

Rikke blev inspireret til at sende artiklen til Intact Denmark, da hun så vores opslag om circumstraints på Facebook. Det er netop det omskæringsbræt som barnet blev spændt fast på ved den omskæring, som Rikke overværede.

Læs også Erfaren amerikansk jordemoder med stærke holdninger til omskæring
Læs også Mit navn er Mahican, jeg er læge

Bliv medlem af Intact Denmark Det koster kun kr. 200 pr. år. Sammen beskytter vi raske børn under 18 år mod omskæring og anden kønskirurgi. Man skærer da ikke i raske børn.


Kontakt Intact Denmark

Kontakt os gerne, hvis du har en fortælling om omskæring, som Intact Denmark. Sammen gør vi en forskel. Man skærer da ikke i raske børn.