Anæstesilæger: Nej, det er ikke nok med en sut og Emla-creme

Nej, det er ikke nok med en sut og EMLA-creme, fastslår Danmarks anæstesilæger i forbindelse med, at Styrelsen for Patientsikkerhed er af Sundhedsministeriet blevet bedt om at opdatere Sundhedsstyrelsens gamle notat Omskæring af drenge (2013) og Vejledning om omskæring af drenge (2014).

Kun fuld bedøvelse giver tilstrækkelig smertelindring

I forbindelse med opdatering af Vejledningen har Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin indgivet høringssvar, der utvetydigt fastslår, at de eksisterende praksisser for smertelindring ved ikke-terapeutisk omskæring af drenge er utilstrækkelige eller risikable. Faktisk vurderer Selskabet, at det kun er en fuld bedøvelse (“generel anæstesi”), der dækker barnet tilstrækkeligt og sikkert, vel at mærke når den udføres af speciallæger med kompetence inden for børneanæstesiologi (fuld bedøvelse af mindre børn). Men grundlæggende er selskabet imod, at man i det hele taget omskærer raske børn under 18 år, der ikke kan give eget samtykke.

Sukkervand på sut ved omskæring

Den overfladebedøvende Emla-creme er utilstrækkelig og sukkervand på en sut gør det hverken ud for bedøvelse eller smertelindring. Disse metoder er netop de eneste, der anvendes ved omskæring i Det Jødiske Samfund ifølge DJS’s eget informationsmateriale – kun er sukkervand skiftet ud med vin.

Under selve handlingen får barnet lidt vin på en sut, så barnets opmærksomhed fokuseres på sutten.

Uddrag fra Notat vedr. Brit Milah af Det Jødiske Samfund (2018)

Lægemiddelstyrelsen advarer mod EMLA ved omskæring

Intact Denmark har længe gjort opmærksom på, at Emla-creme er utilstrækkelig og uegnet ifølge både Lægemiddelstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur, og at penisblokade (injektioner ved roden af drengens penis) er risikabelt. Det har vi gjort både over for DR Detektor, da de bragte en udsendelse om drengeomskæring, og over for andre medier, men ind til videre har ingen synes det var værd af gå videre med.

Bliv medlem af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. år.

Uddrag fra høringssvaret

Intact Denmark har også været inviteret til møde med Styrelsen for Patientsikkerhed i forbindelse med opdatering af det gamle notat, og vil følge processen tæt.

“Det er DASAIMs holdning, at omskæring på raske personer kræver informeret samtykke, det vil sige en aldersgrænse på 18år.”
“For os er det vigtigt at pointere, at små børn har samme behov for sufficient per- og postoperativ smertelindring som voksne. Udførelse af kirurgiske procedurer uden tilstrækkelig analgesi anses for at være traumatiserende og kan medføre alvorlige kognitive problemer og angst senere i livet. Fastholdelse af børn til smertefulde procedurer bør ikke praktiseres. Vi ved at det kan give livslange traumer på børn.
Indgreb, som omskæring af drenge, udført på børn, uden generel anæstesi anses af DASAIM som værende under god sikker faglig standard”.

Læs hele høringssvaret

Læs også Jødiske organisationer mod omskæring

Mikael Aktor, næstformand, Intact Denmark