USA interesserer sig for Intact Denmarks borgerforslag

American-Embassy-Copenhagen

Intact Denmark fik en henvendelse fra den Amerikanske Ambassade i København, der ønskede at mødes med os om vores borgerforslag. Mødet fandt sted d.22. februar med ambassadens politiske rapportør Kelley Whitson og Lena Nyhus og Mikael Aktor fra Intact Denmark.

Det er ikke første gang Intact Denmark har været til møde med den amerikanske ambassade. Også i 2016 mødtes vi med den dengang siddende politiske rapportør. Denne persons opgave er at rapportere om tiltag, der kan have interesse for amerikansk politik i forhold til Danmark. Som sådan er henvendelsen i år udtryk for, at USA er opmærksom på Intact Denmarks lovforslag og ønsker at forberede sig på en holdning til dette. USA er et land med en særlig historisk vægt på religionsfriheden, samtidig med at omskæring i USA stadig foregår rutinemæssigt ved fødslen for ca. 50 % af alle drenge. Derfor vækker både det danske og det islandske forslag til en lavalder for omskæring af børn politisk opmærksomhed i USA.

Hvad nu hvis?
Der var især to spørgsmål, som den politiske rapportør godt ville have svar på. Det ene var, hvad der vil ske, hvis vores forslag afvises af Folketinget eller ikke når videre til behandling. Vi forklarede, at Grundlovens paragraf om religionsfrihed ikke giver ret til at foretage sig handlinger, der er i strid med lovgivningen, og at den stigende politiske anerkendelse af børns rettigheder betyder, at lovgivning, der beskytter børns integritet, får gradvist større plads. Det betyder bl.a., at lovgiverne må tage Børnekonventionens opfordring alvorligt og beskytte alle børn mod traditionsbundne ritualer, der indebærer fysisk kropslig skade. USA er dog det eneste land i FN, der ikke har ratificeret Børnekonventionen.

Et kompromis?
Dernæst ville den politiske rapportør vide, om ikke vi kunne nå frem til et kompromis, underforstået et kompromis, der fortsat ville gøre det muligt for forældre at få omskåret deres drenge, men ikke deres piger.

Vores svar til det spørgsmål er, at vores lovforslag ER et kompromis. På den ene side har vi et totalforbud mod omskæring af kvinder, der omfatter piger såvel som voksne, myndige kvinder. På den anden side har vi en totaltilladelse til omskæring af mænd, der omfatter raske drengespædbørn såvel som voksne mænd. Vores borgerforslag er et kompromis på den måde, at det sikrer, at kun personer, der er i stand til selv at give samtykke, kan omskæres. Det gælder voksne mænd så vel som voksne kvinder, men ikke raske børn, før de er 18 år.

Essensen i Intact Denmarks borgerforslag er netop kravet om eget samtykke. Vi taler om at bortoperere raske dele af børns kønsorganer på en måde, der har konsekvenser for resten af deres liv. Det må og skal være noget, den pågældende person selv skal beslutte.

Husk at støtte vores borgerforslag. Det er gratis, det er anonymt, og det tager kun få minutter. Hav dit Nem-Id klar og del med venner, kolleger og familie. Du finder borgerforslaget her.

  • Mikael Aktor, næstformand, Intact Denmark