Omskæring: Skal vi vente på Etisk Råd?

Meningsmålinger viser, at over 80% af befolkningen går ind for en 18 års aldersgrænse for omskæring af raske drengebørn.

Skærmbillede 2018-01-20 kl. 23.09.47 Se TV2 Nyhedsindslag her 

Etisk Råd har overvejet at drøfte emnet i flere omgange, men opgivet. Flere medlemmer af rådet finder ikke emnet vigtigt nok og mener at omskæringer er uskadelige og ligger indenfor grænsen for hvilke beslutninger forældre med rimelighed må træffe på deres børns vegne.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr 200 pr år

Befolkningen er tydeligvis uenige og det samme gælder en stor del af Folketingets medlemmer.

Landets sundheds- og børneretsorganisationer har taget klart stilling; omskæring af raske drengebørn er uetisk, skadeligt og potentielt farligt og bør elimineres. En logisk følge af, at omskæring naturligvis er i klar modstrid med lægeløftet primum non nocere, gør først og fremmest ingen skade.

Danmark er for længst tiltrådt både Børnekonventionen og Bioetikkonventionen, så vi er for er forpligtede til at sætte børns tarv i højsædet. F.eks. forudsætter Børnekonventionens artikel 24 stk 3, at vi afvikler alle traditioner, der kan være skadelige for børnene.

Bioetikkonventionen betinger, at ingen indgreb må foretages på mennesker, der ikke kan samtykke, men mindre de er til dennes utvetydige fordel.

Omskæring af et raskt barn er ikke utvetydigt til barnets fordel. Det er en skade på barnets raske krop og køn. Det kan medføre komplikationer på både kort og langt sigt, herunder fare for barnets liv. Det ændrer barnets seksuelle forudsætninger. Endelig udgør omskæring en religiøs mærkning af barnet, der fratager barnet dets fulde individuelle religiøse frihed.

Se Læge Ayhan Al Kole fra Intact Denmark i debat med Etisk Råds formand, børnelæge og professor Gorm Greisen

KLIK HER for at se debatten Omskæring, medicin og etik (artiklen fortsætter nedenfor)

Skærmbillede 2018-01-20 kl. 23.55.22

Vi har alle retten til at vokse op med påvirkning fra vores forældres kultur og religion, men vi har også retten til at vælge en anden vej i livet uden at være mærket med vores forældres religion på vores mest private og følsomme kropsdel.

Vi behøver ikke vente på Etisk Råd. Folketinget kan selv tage emnet op og sikre at lovgivningen stiller sig utvetydigt på børnenes side. Vi har for længst ophævet revselsesretten her i landet. Nu er det på tide, at vi for alvor stiller op på børnenes side med en 18 års aldersgrænse for omskæring. Man skærer da ikke i raske børn.

Lena Nyhus, forkvinde