Forældre anklaget for pigeomskæring

Et somalisk forældrepar i Fredericia er anklaget for at have ladet deres døtre på hhv. 8 og 14 år omskære på en rejse til Kenya. Sagen står ved retten i Kolding.

Anklagemyndigheden mener, at begge pigerne er blevet omskåret, mens forældrene hævder, at det ikke er tilfældet.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

I Somalia udsættes ca. 98% af alle piger for omskæring, også kaldet kønslemlæstelse (FGM). Der flere typer pigeomskæring af forskellig sværhedsgrad. I Somalia udføres oftest type II og III omskæringer, som er de mest omfattende. (Artiklen fortsættes under billederne)

Ved type II og III omskæring fjernes ofte både klitoris og indre og ydre kønslæber. Ved type III foretages også en udskrbaning af skeden, hvorefter den sys sammen.

Det anslås, at der på verdensplan lever ca. 200 millioner kønslemlæstede piger og kvinder. Heraf har ca. 10% været udsat for type III omskæringer.

Ved type III omskæringer er det naturligvis let for at anklagemyndigheden at bevise, at overgrebet har fundet sted, mens det ved de øvrige typer omskæring kan være ganske svært.

Pigers og kvinders kønslæber og ydre klitoris* varierer meget i størrelse og udseende. Det betyder, at det kan være svært at fastslå helt uden tvivl, at en pige eller kvinde er blevet omskåret, hvilket er et problem ved retssager.

Det er en af årsagerne til, at anklagemyndighederne både i Danmark og i udlandet er tilbageholdende med at rejse sager om pigeomskæring.

Sagen i Fredericia er den anden af sin art i Danmark. Den første fandt sted i 2009 ved retten i Glostrup. Sagen drejede sig om et forældrepar fra Sudan, der blev anklaget for at lade to af deres tre døtre omskære i Sudan. Sagen førte til 6 måneders fængselsstraf og 18 måneders betinget hæfte til moren. Faren blev frikendt.

Kilder fortæller Intact Denmark, at der er “gået mode i pigeomskæring i Danmark” igen. Om det er korrekt, vides ikke.

Omskæring af piger og kvinder er forbudt i Danmark i henhold til straffeloven § 245a.


*Klitoris er et indre organ, der omkranser skeden. Toppen af organet ender i en lille knop (glanslegemet), der sidder over skeden og urinrøret mellem kønslæberne. Ved omskæring fjernes sommetider dele af eller hele den ydre del af klitoris.

Datter afviser omskæring: Klasselærer fastholder hun fortalte det
http://frdb.dk/112/Datter-afviser-omskaering-klasselaerer-fastholder-hun-fortalte-det/artikel/112513

Gem

Gem