Dommer hammer

Israel: Kvinde sigtet for børnemishandling på grund af omskæring

En eritreriansk mor, der er asylansøger i Israel, er blevet sigtet for grov vold og børnemishandling efter hun omskar sin 4-årige søn i marts 2016. Kvindens søn er placeret i en plejefamilie og hun er blevet forbudt at omgås sine døtre, der også blev fjernet fra hjemmet i forbindelse med sagen.

Kvinden er medlem af den Koptiske Ortodokse Kirke (en kristen trosretning), der foreskriver omskæring af alle drengebørn uden undtagelse. Ifølge kvinden er almindeligt for eritrerianske forældre selv at omskære deres børn.

Statsanklageren har rejst sag efter en paragraf, der kan give kvinde op til 14 års ubetinget fængsel med henvisning til, at moren holdt barnet og ikke reagerede på hans gråd og appeller om at stoppe.

Statsanklageren mener, at omskæringen har medført let hævelse ved snitstedet og at det kan bliver nødvendigt for barnet at blive genopereret på et tidspunkt. Det er en uafhængig urolog dog ikke nødvendigvis enig i.

Der blev ikke anvendt bedøvelse ved omskæringen, men det er heller ikke almindeligt ved jødiske omskæringer udført i Israel generelt.

Kvindens forsvaradvokat påpeger dog, at der ikke findes nogen Israelsk lovgivning, der regulerer omskæring overhovedet. Indgrebet må foretages af en enhver, fordi det er et religiøst indgreb. Vedkommende behøver ikke være uddannet læge.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

Rabbinatet (religiøst råd) er ansvarligt for at udstede licenser til traditionelle jødiske omskærere, men personer uden licens må også udføre indgrebet. Rabbinatet anslår angiveligt, at der pt. er 350 moheller med licens, mens der er yderligere ca. 250 moheller, der ikke har licens, der udbyder indgrebet.

Kvindens forsvarsadvokat mener, at sagen bunder i statens manglende evne til at forstå de kulturelle forskelle, fordi det forekommer jøder som det mest naturlige i verden, hvis en “mand med skæg og kippa” udtaler nogle velsignelser og udfører ritualet, men hvis drengen er ældre og instrumenterne anderledes bliver den samme handling pludselig mishandling og skal straffes tilsvarende.

Donér til Intact Denmarks arbejde

En talsperson for anklageren mener dog, at der må være en grænse for muligheden for at anvende kulturelle skikke som forsvar.

Intact Denmark følger sagen.

Den fulde historie bringes af den israelske Avis Haaretz d. 31. marts 2017 Israel Charges Eritrean Mother Who Circumcised Her Son With Child Abuse