Metroxpress: Langt færre jøder får skåret forhuden af

I Metroxpress bliver der beskrevet, at antallet af omskæringer blandt jødiske danskere gennem årene er styrtdykket. Antallet af omskæringer blandt danske jøder, er så begrænset, at de sidst opgjorte tal, som er fra 2014, var på fire omskårede drenge.

Læs hele historien: Langt færre jøder får skåret forhuden af

I Danmark er der omkring 7.000 jøder og fire drengeomskæringer på et helt år, er et klart tegn på, at omskæring er et ritual, der gennem tiden generelt er blevet mindre og mindre relevant for danske jøder.

Overrabiner Bent Lexner udtaler: “Vi er nede på, at vi omskærer fire-seks drengebørn om året. Vi omskærer langt færre end vi har gjort tidligere, fordi vi er færre i den jødiske menighed. Mange jøder indgår blandede ægteskaber. Der er også jøder, der vælger jødiske religiøse traditioner fra og måske derfor ikke lader sønnen omskære”.

De registrerede 4 omskæringer i 2014, da disse er dem, som er foretaget af en jødisk mohel. En mohel er person, der er trænet til at udføre det jødiske omskæringsritual brit milah. De 4 registrerede omskæringer, står dermed for de omskæringer, der er baseret indenfor den traditionelle jødiske ritualudførelse.

Disse 4 omskæringer i 2014 skal ikke misforstås således, at der ikke var flere drenge med jødiske forældre der omskar deres raske søn. Da ikke alle jøder er forbundet til Det Jødiske Samfund eller synagogen, så er der også andre jøder oveni, med især vægt på sekulære jøder, som foretager omskæringen under ikke-klassiske rammer, f.eks. på private klinikker.

Samlet set kan der dog konkluderes flere ting, som Bent Lexner i sit citat også erkender:

 1. Antallet af omskæringer er faldene, dog uden niveauet kan siges med sikkerhed.
 2. For flere jøder er omskæring mindre og mindre relevant for den jødiske identitet.

En kommentar til “Metroxpress: Langt færre jøder får skåret forhuden af

 1. De omskæringer, Bent Lexner kender til, er dem, han selv udfører.
  De jødiske omskæringer, der foregår på en lægeklinik, kender han ikke.

  Lexner omskærer med en Mogen Clamp, men Martin Krasnik har på sin FB-profil kundgjort, at hans sønner er omskåret med plastibel-metoden, så det er med garanti ikke udført af rabbineren.

  Se også dokumentarfilmen “Mig og jøderiet”.
  Dér bliver sønnen af et blandet ægteskab omskåret på en lægeklinik.
  Filmen er tilgængelig på filmstribeb.dk.
  Lexner er nu over 70 år, og pensioneretftade fleste af sine gøremål. Kun omskæringen holder han fast ved fortsat skal udføres af han selv. Så jeg forstår sp glimrende, hvis forældrene går andre steder hen – selv om jeg selvfølgelig helst så, de helt holdt op med den uskik!

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.