Filmfestivalen MIX Copenhagen kalder sig LGBTQ med henvisning til den internationale forkortelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner og queers. Men det er ikke helt korrekt, heldigvis, for de har også to spændende film om interkønnethed på årets program. Dermed bliver festivalen til LGBTQI.
Arianna
Arianna fremmedgøres fra sig selv, da hun vender tilbage til sin barndomsby med sine forældre. Hun er fyldt 20 år, men har endnu ikke fået sin menstruation. Forældrene ignorerer datterens bekymringer, da hun nævner gynækologen – en ven af familien. I et brev, tilfældige kommentarer og en række ubesvarede spørgsmål om hendes krop tændes Ariannas interesse. I søgen på selvforståelse ledes Arianna ud i seksuelle eksperimenter og et sundhedssystem med rigide idéer om køn. Dette er et poetisk portræt af et ungt menneskes møde med stigmaer, patologiseringer, skam og at være intersex.
Filmen Arianna er tildelt en Lili Award. Den vises i Cinemateket d. 3. oktober. Køb billetter her
Interkønnethed kaldes også intersex med en international betegnelse for køn. Begrebet har intet med seksualitet at gøre som sådan, men dækker over variationer i biologisk køn f.eks. kønsorganer, der kan have både typisk mandlige og kvindelige udtryk, atypiske kromosonelle sammensætninger (f.eks. XXY) osv. Der er mange muligheder.
Det er vigtigt ikke at sammenblande det biologiske køn med den enkeltes kønsidentitet. man kan sagtens have en krop, der er interkønnet og have en kønsidentitet som mand eller kvinde eller noget helt tredje. Det er op til den enkelte person at definere.
Third person גוף שלישי
Suzan finder ud af, hun er intersex, da hun i en alder af 35 år begynder at grave i sine tidlige lægejournaler. Samtidigt bliver det klart for Suzan, at hendes familie har ønsket at holde dette hemmeligt. I sin søgen på mere information, opretter Suzan den første gruppe for intersex-personer i Israel på Facebook. Suzan møder herigennem Ofer, der er vokset op som intersex. Samtidig bliver Suzan en del af et politisk fællesskab, som sammen kæmper for rettigheder og ændrede lovgivning.
Third person vises i Cinemateket d. 6. oktober. Køb billetter her
Begrebet skal heller ikke sammenblandes med seksualitet. Ligesom alle andre kan interkønnede være heteroseksuelle, bøsser, lesbiske osv. Hvis man for eksempel opfatter sig som mand og er tiltrukket af andre personer, der opfatter sig som mænd, er man bøsse.
BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr kalenderår
Intact Denmark interesserer sig for interkøn, fordi mange børn, der er født interkønnede udsættes for kønskirurgi i løbet af barndommen uden nogensinde at blive spurgt og uden at det er strengt medicinsk nødvendigt. Børnene opereres for at tilpasse dem til samfundets opfattelse af biologisk køn som enten maskulint eller feminint. Alt andet betragtes som fejl, der skal rettes. Førende danske specialister erkender, at børnene i mange tilfælde alene opereres med udgangspunkt i forældrenes ønsker og forestillinger.
Dermed bliver børnene sommetider tildelt et køn, som de ikke kan identificere sig med. De bliver udsat for smertefulde og på anden måde ubehagelige operative og medicinske behandlinger med tilhørende risici, og allervigtigst bliver de som individer frataget retten til selv at bestemme over deres egne kroppe.
FNs Torturkomite betegner unødvendige behandlinger af interkønnede børn som tortur. Disse behandlinger foregår også i Danmark.
Intact Denmark har medlemmer, der er interkønnede og har været udsat for ufrivillig kønskirurgi. Ydermere samarbejder vi tæt med foreningen Intersex Danmark, og vi betragter os som tætte allierede af både dem og den internationale intersex bevægelse.
Ses vi i biografen? 🙂