Unge socialdemokrater siger ja til aldersgrænse for omskæring

Af Jeppe Ejsing Christensen, 28. april 2016

dsuI bededagsferien d. 22.-24. april afholdt Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) sin 41. kongres. Til kongressen var 193 delegerede fordelt på 10 distrikter indkaldt, og de unge DSU’ere vedtog i løbet af weekenden at støtte en aldersgrænse for omskæring af børn.

I dokumentet ”Ændringsforslag til Politisk kongresoplæg”, af d. 6. april 2016, foreslog medlemmer af DSU København omegn den følgende ordlyd tilføjet:

DSU imod mishandling af børn

I DSU er vi for frihed fra religiøse ritualer og derfor imod omskæring af unge mænd og kvinder under 18 år. Vi ønsker ikke, at børn og unge allerede fra spæd, fysisk skal have påtvunget en bestemt religion. Derudover minder omskæring af spædbørn i høj grad af overgreb mod børnene, som i alle andre henseender ville have været ulovligt, hvis der ikke var tale om et religiøst hensyn. DSU vil derfor stoppe dette særlige hensyn til religioner og er derfor imod omskæring af spædbørn.

DSU København omegn var motiveret af, at de er imod mishandling af børn og derfor ønsker at gøre det ulovligt at omskære spædbørn for at beskytte børnene mod religiøst motiverede overgreb.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

Medlem af DSU København omegn Jacob Ruben Hansen, der i sin tid foreslog, at nævnte forslag skulle til behandling i kongressen, fortæller til Intact Denmark:

”Fra den dag man er 18, er man myndig og må bestemme over sig selv. Hvis man fra man er blevet 18 vælger at blive omskåret, så er det ens eget valg. Ligesom at blive tatoveret.

Helt konkret udløb debatten om omskæring fra en længere diskussion om, hvornår man skal tage religiøse hensyn og hvornår man ikke skal. Hvor jeg mener at man aldrig på den måde fysisk må brændemærke små børn for resten af deres liv af religiøse årsager. Jeg har det helt fint med det hvis man gør det når man er 18 år og er myndig, men før det mener jeg ikke, at man på den måde skal begå overgreb på børn”.

Ifølge Jacob Ruben Hansens mening var der forholdsvis bred opbakning til forslaget. Der var dog også kritikere, der havde visse indvendinger:

”Særligt argumentet om at hvis familierne ikke kan få gjort det her, så tager de bare til et andet land og får det klaret eller de ordner det selv. Så et spørgsmål om barnets ve og vel, samt en accept af at man ikke får det stoppet. Det andet argument der blev brugt var at man skulle tage hensyn til de religioner hvor man gjorde det”.

Trods disse indvendinger blev forslaget vedtaget med godt og vel 2/3 af stemmerne til kongressen. Jacob Ruben Hansen påpeger, at ønsket om et forbud mod omskæring af børn under 18 år ikke handler om had til religioner, og til et spørgsmål om han har udsigter til at se et lignende forslag behandlet i Folketinget svarer han:

”For det første tror jeg det kræver diskussionen om det. Lige nu er der i ikke særlig vid udstrækning nogen diskussion om emnet. Så det kunne være et sted og starte, også noget politisk mod til at gennemføre det. Jeg tror dog man skal passe meget på med at det ikke kommer virke som en hetz mod en enkelt eller to minoriteter i Danmark”.

Intact Denmark glæder sig over, at DSU vil støtte et sådan forbud mod omskæring af børn under 18 år og ser frem til, at DSU inden for de næste 2 uger vil offentliggøre det endelige dokument, hvori kongressens afgørelse vil stå. Det skal blive spændende at følge udviklingen af diskussionen om den kropslige integritet, og at se om flere moderpartier vil følge ungdomspartiernes fine eksempel.

Forkvinde for Intact Denmark, Lena Nyhus, udtaler begejstret:

“Danmarks politiske ungdom er i front, når det gælder børns rettigheder og kønnenes ligestilling og DSUs resolution om omskæring er endnu et strålende eksempel. Nu har vi 5 ungdomspartier og 3 moderpartier, der klokkeklart har stillet sig på børnenes side. Det går fremad.”

En stor tak til Jacob Ruben Hansen for hans udtalelser skal lyde fra Intact Denmark.
Og et tillykke til DSU for at have taget stilling.

Læs mere om Partiernes holdning til omskæring af raske børn

”DSU anerkender, at religion har stor betydning for mange menneskers livsførelse og livsanskuelser. Religion er for nogen afgørende for deres værdier. Alligevel er det vigtigt at slå fast, at religion altid må være en privat sag og hører til i privatsfæren. Vi accepterer derfor på ingen måde, at religiøse principper og påbud forhindrer mennesker i at træffe frie og selvstændige valg. Den form for religiøs kontrol med den enkelte livsførelse er ikke en del af det socialdemokratiske værdisæt”

 

(Kilde: ”Frihed i fællesskab – Politisk kongresoplæg DSU’s 41. kongres 2016”, udstedt d. 1. marts 2016)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.