Hej. Min storebror og jeg skal omskæres, men vi vil ikke.

ingen adgangTo unge drenge har henvendt sig til Sex og Samfunds rådgivningstelefon Privatsnak, der er et helt nyt tilbud for børn og unge. Deres mor har besluttet, at de skal omskæres, men det vil de ikke:

Min mor siger, at min storbror på 13 år og jeg skal omskæres den 23 marts på en privatklinik, og vi vil ikke.
– dreng 11 år

Privatsnak.dk har skrevet et rigtigt godt og udførligt svar til drengene, der kan læses i hele sin længde http://privatsnak.dk/13-15/brevkasse/se-brev/?id=251

De skriver bl.a.:

“Vi har talt med noget, der hedder Styrelsen for Patientsikkerhed inde i Sundhedsstyrelsen om, hvad der står i loven om jeres situation. De har skrevet til os, at lægen ikke må gennemføre omskæringen, hvis I modsætter jer det. Hverken lægen eller jeres forældre må gennemføre omskæringen ved at tvinge jer. Lægen skal vælge den behandling, der er mest skånsom for jer – og fordi jeres forhud ikke fejler noget,  skal lægen udsætte omskæringen indtil I måske selv gerne vil omskæres en dag.

Faktisk skriver de, at det er deres opfattelse, at hvis lægen og jeres forældre gennemfører omskæringen mod jeres vilje, så kan det måske være strafbart. Desuden skal lægen give kommunen besked, hvis hun eller han tror, at I kan blive udsat for nedværdigende behandling eller  har behov for særlig støtte. …

I kan fortælle højlydt til alle, at I helt sikkert ikke vil omskæres. Sig det til jeres forældre og familie, til lægen (især til lægen, der skal lave omskæringen), til jeres lærere og kammerater, så ingen kan være i tvivl om, at I ikke vil omskæres. Fortæl også, at det er planlagt til 23. marts. Måske kan I forsøge at komme til at tale med skolelægen eller skolesundhedsplejersken, hvis der er muligt.”

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

Oven i købet har Privatsnak.dk foreslået drengene henvende Børnerådet og til Intact Denmark, hvis de har behov for mere rådgivning og støtte. Det håber vi at de gør. Hvis vi hører fra dem, står vi selvfølgelig klar til at hjælpe dem gennem situationen.

Når vi i Intact Denmark rådgiver familier, der er uenige om omskæring, er vores fokus at forsøge at nedtrappe konfliktniveauet og sikre god dialog mellem parterne.

Børns ret til egen krop skal selvfølgelig respekteres, men det er også vitalt at sikre, at børnene fortsat kan trives og være trygge i deres netværk.

Det kan være en svær balancegang, men det skal kunne lade sig gøre, for det er det eneste, der er i børnenes interesse, og det er jo dét, det hele drejer sig om; børnenes tarv.