Skal rituelt betingede omskæring undtages fra registrering hos Sundhedsstyrelsen?

Her kan du se, hvad Intact Denmark havde at sige til sagen i TV2 News allerede sidste uge.

Sundhedsminister Sophie Løhde er kommet på overarbejde i en sag om registrering af omskæringer udført i Danmark.

Udgangspunktet er, at tidligere sundhedsminister Astrid Krag (Socialdemokratiet) besluttede at lade alle omskæringer registrere i en fælles database, der blandt andet skulle kunne bruges til at vurdere omfanget af omskæringer herhjemme og til at danne sig et overblik over evt. komplikationer.

Læs også Børnelæge: Omskæringer bør registreres

Registret blev fastholdt af den efterfølgende sundhedsminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet).

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100,- pr. kalenderår

Registreringen blev iværksat januar 2014 og stoppet i juni 2015, fordi det viste sig, at det var i konflikt med Datatilsynets bestemmelser. Efterfølgende blev det besluttet at iværksætte en ny registrering af oplysninger fra juli 2015. Den skulle ligesom det tidligere register håndteres af Statens Seruminstitut.

Læs også Sofie Løhde bremser register over religiøse omskæringer

Det er dette nye register som sundhedsminister Sophie Løhde nu har krævet lukket, da heller ikke det endnu er godkendt af Datatilsynet.

Desværre har ministeren helt undladt at forholde sig til den etiske problematik. Det grundlæggende spørgsmål må jo være, er det eller er det ikke rimeligt at skære i raske børn? Vi taler om helt unødvendige operationer på raske børns kønsdele, der ændrer funktion og følsomhed for resten af livet og som i værste fald kan medføre livstruende komplikationer.

Intact Denmarks holdning er klar; selvfølgelig skærer man ikke i raske børn. Der må indføres en aldersgrænse på 18 år for omskæringer, der ikke skyldes helbredsproblemer.

Læs også Tal tyder på en del illegale omskæringer

Det sikrer den enkelte voksne person retten til selv at beslutte, om deres skal ændres på deres kroppe, uanset om årsagen måtte være religiøs, kulturel, æstetisk, seksuelt betinget etc.

3 kommentarer til “Skal rituelt betingede omskæring undtages fra registrering hos Sundhedsstyrelsen?

 1. Kære lena, min heltinde

  jamen jeg kender dine strategiske kompetencer, hallejula, men jeg legede med tanken om som privat person at sagsøge de to nævnte mænd for kvaksalveri og grov legemsbeskadigelse, og så afblæse det hele dagen inden retssagen, så man ikke risikerer en dom, vi ikke kan være tjent med… en rigtig smart idé, for så kom der debat om kvaksalveri mm, hvis man udbasunerede søgsmålet.
  Jeg er stadigvæk af den mening, at Bent Lexner i juridisk forstand er en kvaksalver, som bare har lært sig hen ad vejen at skære og klippe forhud væk. Hvordan var det nu med en dom i Århus, var det vist? En mand omskar sine tre måneder gamle dreng. Er han mere skyldig end Lexner? Jeg synes det religiøse alibi er dybt forkasteligt. Jeg synes religion, ud over den private følelse, er noget gennemgribende møg.
  halløjsa

  Eske

 2. Vi har vurderet,at det vil være en rigtig dårlig ide at gå rettens vej i omskæringsspørgsmålet, fordi udfaldet risikerer at provokere politikerne til en hovsaløsning på linje med den som vi har set i Tyskland og i Norge.

  I Tyskland er debatten om omskæring reelt sat 20 år tilbage, fordi der faldt en dom i Köln, der utvetydigt afgjorde, at omskæring af raske børn er vold. (6. maj 2012).

  Straks vedtog den tyske rigsdag en lov, der undtager rituelt betinget omskæring fra voldsparagraffen (det var vist oktober/november 2012) og dermed blev debatten om omskæring effektivt lukket ned.

  Kort tid efter gjorde man noget tilsvarende i Norge.

  Det er det vi aktivt arbejder for at undgå herhjemme. Det kræver lidt politisk snilde.

  – Lena

 3. det er nemlig helt rigtigt, Lena, registrering er sådan en pæn narresut i kæften på dig og os andre ligesindede
  se, nu gør vi sørme noget-agtigt
  du er jo suveræn i medierne

  halløjsa

  ps teoretisk i mit hoved burde man søge fri proces for søgsmål mod Bent Lexner for kvaksalveri og grov legemsbeskadigelse. Marin Krasnik kunne også få et søgsmål i sylten, for han har erklæret ikke noget religiøst motiv for at skære i sønnens penis.
  hm

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.