Skal rituelt betingede omskæring undtages fra registrering hos Sundhedsstyrelsen?

Her kan du se, hvad Intact Denmark havde at sige til sagen i TV2 News allerede sidste uge.

Sundhedsminister Sophie Løhde er kommet på overarbejde i en sag om registrering af omskæringer udført i Danmark.

Udgangspunktet er, at tidligere sundhedsminister Astrid Krag (Socialdemokratiet) besluttede at lade alle omskæringer registrere i en fælles database, der blandt andet skulle kunne bruges til at vurdere omfanget af omskæringer herhjemme og til at danne sig et overblik over evt. komplikationer.

Læs også Børnelæge: Omskæringer bør registreres

Registret blev fastholdt af den efterfølgende sundhedsminister Nick Hækkerup (Socialdemokratiet).

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100,- pr. kalenderår

Registreringen blev iværksat januar 2014 og stoppet i juni 2015, fordi det viste sig, at det var i konflikt med Datatilsynets bestemmelser. Efterfølgende blev det besluttet at iværksætte en ny registrering af oplysninger fra juli 2015. Den skulle ligesom det tidligere register håndteres af Statens Seruminstitut.

Læs også Sofie Løhde bremser register over religiøse omskæringer

Det er dette nye register som sundhedsminister Sophie Løhde nu har krævet lukket, da heller ikke det endnu er godkendt af Datatilsynet.

Desværre har ministeren helt undladt at forholde sig til den etiske problematik. Det grundlæggende spørgsmål må jo være, er det eller er det ikke rimeligt at skære i raske børn? Vi taler om helt unødvendige operationer på raske børns kønsdele, der ændrer funktion og følsomhed for resten af livet og som i værste fald kan medføre livstruende komplikationer.

Intact Denmarks holdning er klar; selvfølgelig skærer man ikke i raske børn. Der må indføres en aldersgrænse på 18 år for omskæringer, der ikke skyldes helbredsproblemer.

Læs også Tal tyder på en del illegale omskæringer

Det sikrer den enkelte voksne person retten til selv at beslutte, om deres skal ændres på deres kroppe, uanset om årsagen måtte være religiøs, kulturel, æstetisk, seksuelt betinget etc.