Har du snakket med DINE relationer om børneomskæring?

Efter jeg er kommet ind i arbejdet om børns ret til deres egen krop, taler jeg med alle jeg møder om børneomskæring. Simpelthen fordi det er så vigtigt, at vi får italesat og sat fokus på emnet. Der hersker mange misforståelser og uvidenhed om børneomskæring i samfundet, og vi kan alle være med til at ændre dette, blandt andet ved at tale med vores relationer om børneomskæring.

Jeg vil fortælle jer en fantastisk lille historie som skete på min vej.

Omskæring, Intact Denmark - Forening mod børneomskæring
Omskæring, Intact Denmark – Forening mod børneomskæring

Det var en almindelig dag, hvor jeg skulle ud og shoppe lidt. Jeg kom forbi butikken Seacret, og kom i snak med en af medarbejderne, Leigh hedder hun. Imellem snakken om hudpleje og produkter, faldt snakken på hvad jeg lavede og jeg fortalte at det vigtigste jeg laver er, at arbejde for børns ret til deres egen krop. Jeg fortalte om Intact Denmark og forhudens funktioner, omskæring og konsekvenser af omskæring. Leigh lyttede med stor interesse.

Det viser sig at Leigh er fra Israel og er jøde, hun kommer fra en familie hvor omskæring af drenge er tradition.
Hun sagde: “Rose, jeg tror på at det du fortæller om omskæring er rigtigt, men jeg vil gerne lave min egen research”. “Jeg ved ikke hvad jeg selv vil gøre hvis jeg en dag får en søn”.

Da jeg skulle tilbage og have lavet en ny ansigtsbehandling måneden efter, og Leigh i mellemtiden skulle på ferie til Israel og besøge sin familie, lavede vi den aftale, at hun researchede omskæring og forhud, og jeg passede bedre på min hud indtil vi skulle mødes igen.

Hun fortalte at hun havde hørt at der var organisation i Israel som også arbejdede for at omskæring af børn skulle stoppe. Så det ville hun læse mere om.

En verden forandret
Da jeg kom tilbage til butikken en måned efter, fortalte Leigh at hun havde sat sig ind i hvor vigtig forhuden er, og hvilke konsekvenser omskæring har.

Hun havde snakket med sin familie i Israel om omskæring af drenge. Det viser sig at hendes mor altid har været imod omskæring, men det er først nu de fik snakket om det.

Leigh sagde: “Tak Rose, fordi du fortalte om omskæring og forhud, så jeg fik ny viden om det, du har forandret min verden”.

Jeg synes det er så fedt at Leigh, researchede forhud og omskæring, og var åben overfor ny information, og at hun fik talt med sin familie om omskæring da hun var i Israel. Hvis du møder hende så giv hende et high five for hendes imødekommenhed overfor ny og vigtig information om omskæring.

Er det ikke fantastisk, at vi kan forandre verden og hinandens verdener, bare ved at tale om emner der måske ved første øjekast ikke er det nemmeste at tale om? Det synes jeg i hvert fald, og jeg vil fortætte med at tale med mennesker jeg møder på min vej, om forhudens funktioner, omskæring, konsekvenser af omskæring og børns rettigheder.
Du kan også forandre verden, hver en samtale og hver en handling påvirker verden. Alt har en betydning og alt gør en forskel. Du kan også tale med DINE relationer, venner og familie om børneomskæring.

Du kan melde dig ind i Intact Denmark, hvis du også mener at alle børn har ret til en Intakt krop. Det koster 100kr om året og gør en kæmpe forskel. Du kan melde dig ind, ved at trykke her Bliv medlem

Har du en historie som du gerne vil fortælle til verden? Så skriv til mig på Rose@IntactDenmark.dk

De bedste hilsner

Rose Nayatine, Frivillig hos Intact Denmark – Forening mod børneomskæring

8 kommentarer til “Har du snakket med DINE relationer om børneomskæring?

 1. tak for service, Rose

  da jeg prøvede fjerde gang at maile hjemmesiden, kunne jeg dechifrere det forvrængede ord
  det er lidt bøvlet
  og: Jeg har aldrig fattet meningen med den slags, nogen har joket, at det var fort sikre sig, at jeg ikke var en abe

 2. hello

  (jeg har skrevet Ekse, men hedder Eske)

  Jeg ville gerne gøre reklame for jeres forening, men kan ikke videresende det, jeg får fra jer

  telefonen er opfundet, en udmærket indretning 29419910 er mit nummer, måske vil Rose ringe til mig?

  PS jeg har skaffet min ene søn og hans hustru som medlemmer i går!

 3. Kære Eske Holm

  Tak for din besked.

  Jeg kan godt forstå dine synspunkter. Personligt mener jeg at man må skabe rum for andre, til at give dem muligheden for, at ændre holdning. Det er en proces, og det tager tid. Jeg tror på at jo flere der ændre holdning, jo flere vil følge efter og også ændre holdning:)

  De bedste hilsner Rose

  (Du skriver du har problemer med opsætningen af den måde, et blogpost sendes til dig på. Kan du sende mig en e-mail på rose@intactdenmark.dk så kan vi lige se på det? 🙂

 4. HI Vegard Pettersen

  Thank you for your comment.
  You are abseloutely right, I too believe that people want to do the right thing and the best thing.

  Your comment reminded me of this quote: “We all have enormous responsibility to bring to attention of others information they do not have, which has the potential of causing them to rethink long-held ideas.” – Howard Zinn

 5. det går ikke at videresende jeres hjemmeside, sådan som jeg får den opdateret på min mail, det blir bare noget skudder-mudder

  Kære Lena, kan I sætte en hjemmeside op, som kan videresendes i den form, den har-agtigt??

 6. fin historie

  men jeg tror kun man/vi når dem, der tvivler:

  de fast- og rettroende skulle for at vende om, erkende, at jøderne gennem flere tusinde år har gjort drengbabyer uret og skadet dem fysisk og psykisk.

  de rettroende har to hovedargumenter for at bevare traditionen, 1) omskærelse er som den kristne dåb, og lige så vigtig for jøderne som dåben er for kristne. Sammenligningen er i skoven: Vi skærer ikke noget af babyen ved barnedåben, og man kan melde sig ud af folkekirken, når man blive myndig, so? 2) som jødisk forfatter Lene Andersen (og mange andre plus Bent Lexner), er hun parat til at rejse ud af landet ved en lovgivning mod dr.-omsk. under atten år. Med sig tager hun alle jøder i Danmark. Her spilles på vores andres kollektive og diffuse skyldfølelse fra Anden Verdenskrig.
  Nu har en masse, uvildige fagfolk, læger, akademiske sexologer, psykologer, jordmødre og alle dem, vi kender til, talt entydigt imod drengeomskærelser, så mon ikke en eventuel retssag for og imod – menneskerettighedsdomstolen i Haag ? – ville falde ud til fordel for moderne tiders fagfolk? En jury ville ligestille drenge og piger med hensyn til omskærelse.
  Jeg husker, at foreningen ID har været rundt om emnet, men vil ikke tage chancen for at tabe sagen, for så bombes det hele tilbage. Hvilket i givet fald er klart.
  Man kunne dømme Bent Lexner for kvaksalveri og grov legemsbeskadigelse af babyer. Man kunne få ateisten Martin Krasnik dømt for grov legemsbeskadigelse, han har ikke noget religiøst alibi for udåden.

 7. Thank you for sharing, Rose.

  And yes: Believing in people, is pretty much one of the few things that is worth believing in. And you would be surprised, if only you knew how much others want to do the right things. Some, however, need to be told what the ‘right thing’ is. Which is why, we have eachother. (y)

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.