Ida Auken takker ja til møde om omskæring

Bagsiden om Ida AukenBLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

Det er endelig lykkedes for Intact Denmark at få fat i Ida Auken, Radikale, for at få svar på, om hun kunne tænke sig at deltage i en af Intact Denmarks debatter om omskæring på Folkemødet. Hun har nemlig ikke kunnet finde tid til at svare på foreningens hidtidige invitationer, hvilket har gjort det nødvendigt med en åben invitation pr. pressemeddelelse.

Efter først at have skældt ud over den storm af henvendelser, som hun har fået som følge af sin kommentar om drengeomskæring til overlæge og adj. professor Morten Frisch (der ikke er medlem af Intact Denmark), har Ida Auken nu takket ja til at mødes med Intact Denmark efter valgkampen, hun har “nemlig ikke tænkt sig at hele valgkampen skulle handle om omskæring”.

I den korte telefonsamtale nåede Auken at påstå, at hun er den eneste politiker, der nogensinde har sagt ja til at møde med Intact Denmark.

Det er naturligvis ikke korrekt, bl.a. har Intact Denmark haft lejlighed til at holde oplæg for netop Radikale Venstres Folketingsgruppe om emnet, ligesom vi har været i forbindelse med majoriteten af Folketingets øvrige medlemmer.

Auken føler sig overvældet af de mere end 800 henvendelser, som hun har fået vedr. omskæring de seneste par dage og bebrejder Intact Denmark herfor. Foreningen står dog alene for 4 officielle henvendelser og har endog været ude med flere opfordringer til at holde en sober tone overfor Auken.

Grunden til at hele 4 offcielle henvendelser har været nødvendige er, at Auken trods offentlige udmeldinger om, at hun gerne vil indgå i dialog om omskæring og lytte til saglige argumenter, ikke har svaret på henvendelser om netop saglig dialog.

Auken oplyste i samtalen, at hun ikke mener, at der er grundlag for en aldersgrænse vedr. omskæring og henviser til Sundhedsstyrelsens notat om emnet.

Dog kom det som en overraskelse for hende, at både Børnerådet, Børns Vilkår, Sex og Samfund, Lægeforeningen, Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Foreningen af Danske Lægestuderende og en lang række andre organisationer alle ønsker en aldersgrænse på området.

Et interessant element i samtalen med Auken var, at hun fremførte, at man ikke kan gå ind for en aldersgrænse for omskæring af raske drengebørn, hvis man går ind for kvinders ret til abort.

Vi kommer helt givet rundt om mange emner, når vi mødes med Auken efter valgkampen.

I mellemtiden har Politikens Bagside, der som bekendt er en satirisk sektion, skrevet lidt om Aukens “omskæringsgate” (se billedet).

En lang række andre politikere benyttede i øvrigt lejligheden til at komme med udmeldinger vedr. omskæring. En af dem var Radikale Venstres Abir Al-kalemji, der i overensstemmelse med Radikales partilinje går ind for en aldersgrænse.