Omskæring er nu et tema i valgkampen

Advokat og folketingskandidat Kåre Traberg Smidt (Venstre) har fået meget kritik for at gøre omskæring af raske drengebørn til et tema i valgkampen, men det kunne ikke være mere relevant.

kåre traberg smidt busserNetop i dag er der i  Århus faldet dom i en sag om en ulovlig omskæring. Sagen er vigtig, fordi det formentlig er første gang i Danmarkshistorien, at en gerningsmand er dømt efter paragraffen om grov vold (§245) samt for at foretage indgrebet på trods af, at han ikke har lægeautorisation.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – Forening mod børneomskæring det koster kun kr. 100 pr. kalenderår

Det er er ofte blevet fremført, at antallet af køkkenbordsomskæringer vil stige, når der indføres en aldersgrænse for omskæring, men sagen er, at der formentlig allerede foretages et stort antal køkkenbordsomskæringer i Danmark i dag. En aldersgrænse for omskæring, uanset om de foretages i Danmark eller i udlandet, vil gøre det muligt at skride ind overfor omskæringerne – også køkkenbordsomskæringerne.

I dag mangler der tilsyneladende et stort antal omskæringer i de officielle opgørelser, når man sammenholder det anslåede antal omskæringer med antallet af indrapporterede omskæringer. Det kan skyldes at:

  • tallet er estimeret forkert
  • lægerne sjusker med deres indberetninger
  • omskæringerne foretages i udlandet
  • omskæringerne foretages ulovligt i Danmark

Intact Denmarks kilder fortæller, at mange børn omskæres ulovligt. Der er endelig faldet en vigtig dom på området, men det er ikke nok. Alle børns ret til egen krop skal beskyttes. Uanset om indgrebet foretages brutalt og ulovligt eller om der er tale om et klinisk lovligt indgreb mister barnet jo stadig en rask, følsom, funktionel del af hans kønsorgan.

DONATIONER ER VIGTIGE for Intact Denmarks arbejde – læs mere her

Og her kommer vi tilbage til Kåre Traberg Smidts vilje til at sætte omskæring på dagsordenen både med en kontroversiel valgvideo og på de Københavnske busser.

I dag skriver han på sin blog på MetroXpress:

“Som advokat ser jeg grundlæggende ganske nøgternt på dette emne: Man skærer ikke i andre mennesker – og slet ikke børn – uden deres eget samtykke og det siger sig selv, at spædbørn ikke er i stand til at give et sådan et. Det kan være helt i orden at omskære, hvis der er medicinsk indikation – samtlige europæiske lægeorganisationer samt danske praktiserende læger kalder det lemlæstelse, hvis der ikke er en medicinsk grund til det. Med disse ord betyder det også, at så snart man er voksen, må man selv bestemme over sin egen krop. Med andre ord, jeg har intet imod omskæring, hvad enten det bunder i religiøse, kulturelle eller andre ritualer, så længe det er personen selv, der beslutter sig for at blive omskåret. Og dét er desværre sjældent tilfældet.”

Samtlige partier i valgkampen har kandidater, der går ind for en aldersgrænse for omskæring. Vi har lavet en liste over nogle af dem her, men har ikke fået dem alle med. Sørg for at spørge din folketingskandidat om deres holdning til omskæring af raske drenge, før du sætter dit kryds.