Læserbreve: Drengeomskæring en medicinsk og juridisk katastrofe

hans jørgen jørgensenFhv. praktiserende læge Hans Jørgen Jørgensen kritiserer i Jyllandsposten d. 24. januar 2015 den “larmende tavshed fra politikerne”, får det drejer sig om omskæring af raske børn, som han beskriver som “en medicinsk og juridisk katastrofe”.

I samme ombæring roses på Red Barnet, Børns Vilkår og Børnerådet for deres krav om en aldersgrænse, desværre er 15 år alt for lidt, mener Hans Jørgen Jørgensen.

Fra Intact Denmarks side er vi helt enige i, at en 15 års aldersgrænse er for lav. Ikke bare fordi børn i den alder er meget påvirkelige og alt for let underkaster sig sociale kontrolmekanismer, men også fordi den gennemsnitlige seksuelle debutalder er 16 år. Man bør da have haft lejlighed til at gøre sig seksuelle erfaringer med en partner, før man træffer beslutning om operationer, der fjerner betydelige dele af kønsorganets følsomhed og funktion.

Læs mere om hvorfor aldersgrænsen bør være 18 år

Det er dog vigtigt at understrege, at omskæring ikke nødvendigvis er knyttet til nogen form for religiøs fanatisme, om end Jørgensen har ret i, at Akkaris bog om hans vej ind i og ud af det stærkt religiøse muslimske miljø i Danmark er spændende læsning.

Omskæring af drenge (og piger) er traditioner, der har været dyrket i årtusinder i bl.a. Afrika og  Mellemøsten. Nu er det også meget udbredt i bl.a. Indonesien, der jo er verdens største muslimske nation. Omskæringsriterne blev brugt som indvielsesritualer, som straf til fjender, som slavemærker og meget tidlige kilder beskriver omskæring som et middel til at begrænse lysten.

Den forklaring anvendes fortsat. Så sent som i 1996 udtalte Imam Khalil Jaffar Mushib til Bente Dalsbæks debatbog “Med eller uden skræl”, at det er nødvendigt at omskære for at begrænse seksualiteten, da mænd ellers ville blive “som vilde dyr”.

BLIV MEDLEM af Intact Denmark – det koster kun kr. 100 pr kalenderår

Kritikken af omskæring er dog ikke som sådan en kritik af de religioner, der dyrkes i omskæringskulturer. Det er alene en kritik af selve forhudsamputationen. Fra Intact Denmarks side mener vi ikke, at der bør gennemføres nogen ritualer, der på nogen måde involverer børns kønsorganer, slet ikke operative indgreb.

Mange jødiske menigheder i USA, Israel og adskillige andre lande har udviklet alternative fredelige velkomstritualer, der fejrer barnets fødsel, er en fest for familierne og byder børnene velkommen i deres forældres menigheder – uden at bortamputere dele af deres raske kroppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.