Omskæring af sunde drengebørn er forkert

I Kristeligt Dagblads dækning af overlæge og adjungeret professor Morten Frisch’ artikel om sammenhængen mellem rituel omskæring og autisme blev overrabbiner Jair Melchior fra Det Jødiske Samfund interviewet til artiklen Omskæringsmodstander kritiseres for autisme-undersøgelse.

I artiklen citeres Jair Melchior for at sige at: “…jøder bliver anset som børnemishandlere i Danmark, som om vi ikke ønsker det bedste for vores børn…

Det har fået forkvinde i Intact Denmark Lena Nyhus til i samme avis at opfordre til dialog med både Det Jødiske Samfund og de forskellige muslimske sammenslutninger i Danmark. En dialog som Intact Denmark og andre tilhængere af et forbud mod omskæring af børn gentagne gange har opfordret til:

Omskæring af sunde drengebørn er forkert
Hold nu op med at kalde det synspunkt for antisemitisme, og lad os i stedet mødes og tale sammen
Kommentar af forkvinde i Intact Denmark Lena Nyhus i Kristeligt Dagblad 16. januar 2015

“(…) Jøder bliver anset som børnemishandlere i Danmark, som om vi ikke ønsker det bedste for vores børn.” Sådan udtalte overrabbiner Jair Melchior sig til Kristeligt Dagblad den 10. januar.

Det er et trist og bekymrende udsagn, som jeg ser på med stor alvor. Det polariserer omskæringsdebatten og graver grøfter, hvor der kunne bygges broer. Særligt tankevækkende er det dog, at dette udsagn kommer fra det religiøse overhoved for Det Jødiske Samfund i Danmark.

Jair Melchior opstiller skel, hvor der ingen er. For det første er der ikke noget modsætningsforhold mellem jøder og det danske folk. Faktisk er det vel sådan, at de fleste jøder i Danmark betragter sig som både danskere og jøder.
For det andet stempler alle ikke-jødiske danskere naturligvis ikke alle jøder som børnemishandlere. Det er en voldsom og ubehagelig anklage. Det ville være antisemitisme.

Jeg formoder, at vi alle kan være enige om, at det er uhensigtsmæssigt at generalisere om hele befolkningsgrupper, uanset om anklagen lyder på antisemitisme eller børnemishandling.

Det er derimod korrekt, at majoriteten af danskerne er modstandere af omskæring af raske børn og finder det helt uacceptabelt, at nogle kan finde på at få skåret dele af deres børns raske kønsorganer. Derfor ønsker 73 procent af den danske befolkning en aldersgrænse på 18 år (jævnfør MetroXpress/ YouGov).

Gruppen af danskerne, der er modstandere af omskæring uden medicinsk begrundelse, rummer i øvrigt flere og flere mennesker med baggrund i omskæringskulturer. Omskæringstraditionen er simpelthen ikke forenelig med et moderne skandinavisk syn på børns rettigheder.

Fra Intact Denmarks side gør vi naturligvis vores bedste for at dæmme op for urimelige anklager fra de få højlydte omskæringsmodstanderes side. Det vil vi fortsætte med. Vi tager afstand fra ethvert forsøg på at umenneskeliggøre debattører fra omskæringskulturer, det står sågar i vores kommunikationspolitik: ” Vigtigst af alt er det vores faste overbevisning, at forældre handler i kærlighed og omsorg til deres børn.” Desværre udelukker det ikke, at man som forælder kan tage fejl. Operationer på raske børns kønsorganer er netop en sådan vital fejl, der aldrig kan omgøres. Det vil vi fortsætte med at gøre opmærksom på.

Vi opfordrer overrabbineren og Det Jødiske Samfund i Danmark til at tage tilsvarende ansvar. Lad være med at umenneskeliggøre modstandere mod omskæring af raske børn. Lad være med at antyde, at omskæringsmodstandere skulle være drevet af antisemitiske motiver, eller at vores jødiske medlemmer skulle være ” selvhadende” og ” forrædere”.

Den type anklager skader vores fælles samfund. Det skader vores debatkultur.
Værst af alt udvander de nogle af de mest frygtelige begreber, vi kender. Lad os reservere begreber som børnemishandler og antisemit til dem, der virkelig fortjener dem, og i stedet enes om at være uenige på respektfuld vis.

Derfor gentager jeg nu i offentlighed den invitation, som jeg for snart et år siden sendte til formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen. En invitation, som jeg har gentaget flere gange siden, og som jeg også personligt har opfordret overrabbiner Jair Melchior til at tage imod ved Folketingets høring om omskæring i oktober 2014, nemlig: Lad os mødes. Lad os tale om tonen i debatten, så dialogen om omskæring kan fortsætte på sober vis. Det vigtigste for alle parter må være børnenes tarv, ikke sandt?