Omskæring: Jødiske forældres svære valg

Nybagte forældre fra omskæringskulturer står overfor et frygteligt svært valg; skal de følge traditionen og omskære eller skal følge deres instinkter og beskytte barnet mod al skade? I dette lille indslag følges to helt nybagte familier med jødisk baggrund, der står overfor valget. Skal de omskære eller ej?

Bemærk

I videoen gives to væsentlige oplysninger vedr. omskæring som er faktuelt forkerte. Den første er, at det skulle være klinisk bevist, at sød vin (eller sukkervand) givet til barnet på en klud under indgrebet, virker smertestillende.

Det er desværre en myte. Man ved nu, at vin/sukkervand alene stimulerer sutterefleksen. Det vil sige, at barnet ikke formår at skrige eller på anden måde give udtryk for smerte, fordi det har travlt med at sutte som overlevelsesmekanisme. Vin/sukkervand er således ikke smertelindrende, men virker alene grådbegrænsende.

Næste faktuelt forkerte oplysning vedrører selve forhuden. Umiddelbart efter den omskæring, der foretages i videoen, erklærer rabbineren at barnets forhud var meget stram, så han havde helt sikkert brug for omskæringen. Det er simpelthen er helt ufunderet påstand.

Forhuden er skabt til at beskytte penishovedet på samme måde som f.eks. øjenlåg beskytter øjenæblerne. Drenges forhud er sammenvokset med penishovedet ved fødslen og sidder fast med samme type væv som negle er fastgjort til fingrene med. Indlægget Forhud – det mister du ved omskæring giver en hurtig introduktion til forhudens funktioner. Vidste du f.eks. at halvdelen af alle følelegemer i hele penissen sidder i forhuden?

Der ingen mulighed for at afgøre tidligt i livet om barnet senere vil udvikle et behov for omskæring, hvilket under alle omstændigheder er uhyre sjældent. Dels opstår der meget sjældent problemer med forhuden, der kræver behandling, dels har man udviklet en række behandlingsmetoder, der ikke indebærer omskæring.

BLIV MEDLEM AF INTACT DENMARK – det koster kun kr. 100 om året

En del jødiske menigheder verden over har udviklet alternative velkomstritualer, der ikke indebærer at der skæres i det raske barn. De kaldes Brit Shalom og Brit Chaim, altså Velkomstpagt eller Livets Pagt. Den traditionelle omskæringsceremoni kaldes Bris, Brit Mila og Brit Milah, hvilket kan oversættes til Pagt ved Omskæring/Omskærelse.  Blandt ultraortodokse jøder udføres også et ritual kaldet Metzitzah B’peh, det finder såvidt vides ikke sted i Danmark.

3 kommentarer til “Omskæring: Jødiske forældres svære valg

 1. Hvorvidt judaismen og islam er religioner er en interessant debat, men langt udenfor vores ekspertise og interesseområde.

  Intact Denmark er alene stiftet for at sikre at børns kropslige integritet respekteres – også når det gælder deres kønsorganer.

  Derfor må vi desværre melde pas på lige nøjagtig den debat, som du rejser her Karsten.

 2. Er jødedom og Islam religioner??? Jeg vil mene, kun sekulære samfund har religioner. I religioner beskæftiger man sig med religiøs filosofi, tro på højere magter og den åndelige del af tilværelsen. Den verdslige, politiske magt og dagligdag er menneskelige anliggende i vores moderne, sekulære samfund. – Men i stamme-kulturer er tro og hverdag (politik) sammenflettet. Religionen er ikke udskilt som noget for sig selv eksisterende. Troen er fast integreret del af alle stamme-kulturer. – Omskæring er udtryk for et af de overgreb, det jødiske- og muslimske stammesamfund mener sig berettiget til at foretage i forhold til deres stamme-børn – selvom stammen nu lever inde i vores sekulære kultur. Stammer giver ikke kultur-frihed/religionsfrihed til deres børn, men mærker dem for livet med tidlig indoktrinering og omskæring. Jødisk og muslimsk kultur har ingen religion, men er stadig stamme-kulturer uden “kultur-frihed”/”religionsfrihed”. Men jøder og muslimer forlanger frihed til at praktisere deres stamme-kulturer ubegrænset overfor deres børn og tvungne medlemmer af deres stamme-kultur – – selvom disse nu også er frie borgere i vores sekulære demokrati. Krav om kultur/religions-frihed og ret til at anvende tvang overfor stammens børn og andre tvangsmæssige stamme-medlemmer fremsættes overfor det sekulære samfund som krav om “religions-frihed”. Muslimsk og jødisk krav om “religionsfrihed” er helt paradoksalt jøders og muslimers ret til fortsat at anvende kultur-tvang overfor alle i muslimske og jødiske stamme-samfund. (Begrebet religionsfrihed opfattes ellers normalt i vestlig sekulær kultur som enhver borgers individuelle frihed og ret til at vælge religion). Jødedom og Islam er “oldtids-religioner”, basalt set stadig stamme-kulturer. Krav om “religionsfrihed” betyder jøders og muslimers fratagelse af religionsfrihed og ret opretholdelse af stamme-tvang overfor stammens danske borgere, selvom disse ellers lever i en sekulær stat med tilknyttede frihedsrettigheder.

 3. ved folk da ingen ting!! Babyens forhud er defineret snæver og skal være det

  jeg er ked at skulle sige det, men forsvarerne for drengeomskæring refuserer over for al viden, eller værre: benægter den viden, de godt kender.
  I gamle dage kaldte man det for “ammestuesnak”, det gælder dumme damer, som sidder og ævler, mens der ammes
  de ved ingen ting og hører ikke efter tidens viden og sprog
  det er skisme ikke let at holde sit raseri i ave
  det er godt, at lLena og co tilsyneladende kan

  hilsner fra Holm

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.