Radikal uenighed om drengeomskæring

Der var stor jubel da et massivt flertal af Radikales medlemmer på landsmødet i september 2013 vedtog en resolution mod omskæring af raske drenge. Nu skulle partiet arbejde for børnenes tarv.

Selv Radikales formand, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, erklærede sig imod omskæring af raske drenge.

Desværre er det ikke gået den vej, tværtimod har partiets sundhedsordfører Camilla Hersom adskillige gange i den igangværende debat vedr. drengeomskæring erklæret, at Radikales folketingsgruppe er imod drengeomskæring, men ikke er parate til lovgivning på området på nuværende tidspunkt.

Skærmbillede 2014-02-11 kl. 21.47.11Det har fået mange medlemmer af partiet til at tage deres medlemsskab op til grundig overvejelse. Christian Holm Donatzky, byrådsmedlem i Helsingør var hovedstiller af partiets resolution mod drengeomskæring har dog en anden tilgang til problemstillingen “Det er bare vigtigt at huske på, at Radikale som parti er for et forbud mod omskæring af børn. Camilla Hersom er ikke på linje med partiet, når hun udtaler sig. Det er trist, at hun i øjeblikket er folketingsgruppens talerør i denne sag, men partiorganisationen har vedtaget med meget stort flertal at arbejde for et forbud. Jeg tror ikke, det tjener sagen at melde sig ud (det kunne aldrig falde mig ind), selvom jeg også synes, det har været pinligt at høre på Camilla Hersoms argumentation de sidste par dage. Jeg forsætter kampen for børns rettigheder i partiet. Vi er trods alt et af de partier, der har bevæget os i denne vigtige sag.”

For tidligere kulturdirektør Hans Kristian Didriksen blev det dog for meget, han har forladt partiet.

»Omskæring af piger er strafbart i Danmark! – Selvfølgelig! Jeg har lige hørt i aften at Det Radikale Venstre også er imod omskæring af drenge, men vil vise hensyn til religiøse traditioner og derfor ikke lovgive, da vi så vil være det eneste land i verden, der har et sådant forbud! Ringe, ja sølle argumentation! Efter 45 års medlemskab er jeg nu meldt ud!,« skrev han i den anledning på Facebook ifølge Lemvig Folkebladet.

Didriksens reaktion kom efter han havde set udsendelsen DR2 Undersøger: Omskåret mod sin vilje, der omhandler Intact Denmarks næstformand Leo Milgrom. I udsendelsen genforenes Leo med sin mor efter 2 års adskillelse. Leos sorg over at være blevet omskåret som spæd og hans forsøg på at forstå, hvordan hans forældre kunne lade det ske, har været en mur mellem dem. Også Leos barndomsven Benjamin Krasnik og formand for Mosaisk Troessamfund, Finn Schwartz konfronteres med deres holdninger til indgrebet.

Didriksen er ikke det eneste medlem af Radikale Venstre, der har forladt partiet med direkte henvisning til folketingsgruppens nølen vedr. drengeomskæring. Også tidligere folketingskandidat Lars Peter Bærendsen (Næstved), forlod i sensommeren 2013 partiet “drengeomskæring blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for mig. Det er helt uacceptabelt og fuldkommen uforståeligt for mig, at folketingsgruppen ikke træder i karakter og beskytter drengene”, fortæller han.

Intact Denmark er i forbindelse med adskillige andre medlemmer af Radikale, der er stærkt kritiske overfor folketingsgruppens og enkelte andre centrale medlemmers uvilje til at beskytte drenge mod kønslemlæstelse, som piger bliver det.

Lektor i religionsvidenskab Mikael Aktor har jødisk baggrund og er omskåret. Han er stærkt kritisk overfor traditionen, medlem af bestyrelsen for Intact Denmark og ønsker lovgivning, der beskytter drenge på linje med piger. Den problematik har han taget op internt i partiet bla. med indlægget Anna Mee Allerslevs skræmmende dårlige argumentation om drengeomskæring.

Adskillige loyale Radikale ligesom Mikael Aktor gør alt hvad de kan for at ruske op i partitoppen. Christian Holm Donatzky, byrådsmedlem i Helsingør lægger jævnligt opslag om emnet op på sin Facebookside med opfordringer rettet direkte til navngivne Radikale poltikere f.eks. “Camilla Hersom dit parti går ind for et forbud mod omskæring af børn. Du er ikke på linie med dit parti, når du vægter hensyn til religioner højere end hensyn til børn, børns rettigheder og børns krop. Det er pinligt at høre på.” Mads Bondo Dydensborg, tidligere byrådsmedlem i Frederikssund gør en dyd ud af nødvendigheden og kritiserer højlydt og ofte navngivne medlemmer af partitoppen for ikke at vægte børnenes tarv højest.

Et væsenligt element i kritikken er det er håbløst reaktionært at begrunde sin modstand mod et forbud med, at “der ikke er andre lande i verden, der har et”, men shun samtdig erklærer sig mod drengeomskæring, for hvis alle lande i verden agerede på samme måde, ville ingen nogensinde være det første og på den måde skabe den nødvendige præcedens. Altså vil drengeomskæring aldrig få en ende. Radikale må være lydhøre overfor både lægeforeninger og menneskeretighedsorganisationer, der samstemmende har krævet handling nu.

Formand for Radikale i Faxe, Ulf Lindow udtrykker det således overfor Intact Denmark “Jeg mener ikke, at man kan være kandidat for Radikale til noget som helst, hvis man ikke sætter børnenes tarv før alle andre interesser. For mig er det ikke udmeldelsesgrund, det er tværtimod et emne, der får mig til at arbejde særligt hårdt internt i partiet, for selvfølgelig skal Danmark da være foregangsland for børns ret til egen krop. Og selvfølgelig skal Radikale være med til at kæmpe for børnene.”

I mange familier verden over er omskæring en såkaldt elefant midt i stuen. Den yngre generation, der bliver opmærksomme på de etiske og sundhedsmæssige problematikker ved omskæring stiller spørgsmålstegn ved traditionen.

Mange danskere med baggrund i omskæringskulturer er fanget i en voldsom konflikt mellem deres religiøse og kulturelle værdier på den ene side og deres omsorg for og kærlighed til deres børn på den anden. Heldigvis kommer mange af dem frem til, at det må være muligt at videregive sin families værdier og kulturelle arv uden at omskære børnene.

På Intact Denmarks Facebooksgruppe udtrykker Heba El Kher det således:

“I Egypten, hvor mine forældre er fra, er den mildeste form for pigeomskæring ret udbredt. Der er tale om sunnaomskærelsen, der ‘blot’ skærer klitorisforhuden af og som jeg selv heldigvis ikke er blevet. Altså er jeg ikke blevet omskåret. Fordi jeg er pige.
Fordi jeg er en pige, er jeg ikke omskåret. Det valgte mine forældre at gøre op med. Men havde jeg nu været en dreng, så var jeg blevet det. Og det vælger jeg nu selv at gøre op med.
Omskærelse bør forbydes ved børn under 18 år og jeg er så skuffet over, at man i Danmark, fra statens side, ikke ønsker at se på et forbud mod drengeomskærelse. Hvorfor er det først uacceptabelt at skære i kønsdelene på en pige?? Det er jo faktisk i en ‘mildere’ grad? Jeg argumenterer ikke for pigeomskærelse, jeg argumenterer mod børneomskærelse!
Forældres religiøse og kulturelle hensyn må og KAN ikke veje større end børns selvbestemmelsesret over EGEN krop!
Kære politikere, kom nu ind i kampen!”

Intact Denmarks holdning til spørgsmålet er naturligvis ganske klar; man skærer ikke i raske børn – uanset køn, kulturel baggrund eller forældres religion. Som Heba udtrykker det: Kære politikere, kom nu ind i kampen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.