Enhedslisten i 2002: Drengeomskæring allerede ulovligt. Nu?

Da Folketinget behandlede tilføjelsen af pigeomskæring til straffeloven, bemærkede Søren Søndergaard, Enhedslisten, på vegne af daværende ordfører Line Barfod nedenstående omkring lovligheden af drengeomskæring ifølge straffeloven. Intact Denmark er uforstående over for Enhedslistens efterfølgende ligegyldighed over for drengenes vilkår:

Line Barfod… Der har ikke på noget tidspunkt været tvivl om, at omskæring er strafbart i Danmark. Det er vold at skære i børn. Nu har Justitsministeriet så alligevel foreslået at indsætte en særbestemmelse i straffelovens § 245 a om omskæring af piger. Det er vigtigt for os at understrege, at dette ikke medfører, at omskæring af drenge er lovligt, som også Røde Kors-repræsentanten i Jurisdiktionsudvalget gør opmærksom på. Ligesom vi siger, at man ikke må slå sine børn, siger vi også, at man ikke må skære i børn, når det ikke er sundhedsfagligt begrundet …

Den fulde udtalelse kan læses her.

Dette er en af de få udtalelser fra Enhedslistens mund, der italesætter uligheden mellem drenge og piger, når det kommer til omskæring, derfor er følgende sendt til Line Barfod:

Kære Line Barfod,
jeg er faldet over følgende, som er oplæst i Folketinget af Søren Søndergaard på vegne af dig. Det handler om omskæring:
“… Der har ikke på noget tidspunkt været tvivl om, at omskæring er strafbart i Danmark. Det er vold at skære i børn. Nu har Justitsministeriet så alligevel foreslået at indsætte en særbestemmelse i straffelovens § 245 a om omskæring af piger. Det er vigtigt for os at understrege, at dette ikke medfører, at omskæring af drenge er lovligt, som også Røde Kors-repræsentanten i Jurisdiktionsudvalget gør opmærksom på. Ligesom vi siger, at man ikke må slå sine børn, siger vi også, at man ikke må skære i børn, når det ikke er sundhedsfagligt begrundet …”
Fra: http://webarkiv.ft.dk/Samling/20021/salen/L183_BEH1_76_7_14.htm

Det undrer mig, at Enhedslisten ikke har råbt højere om denne ulighed i tolkningen af lovgivningen vedr. omskæring af børn. Det er for mig tydeligt at se, at Enhedslisten mener det rigtigt, men af uransagelige årsager er der ikke sket mere på den front. Kan du forklare mig hvorfor I ikke har slået hårdere i bordet? Jeg er klar over, at du ikke længere er ordfører på området, men da citatet stammer fra din tid på posten, vælger jeg at skrive til dig.

Med venlig hilsen og på forhånd tak
Martin Lysdahl

Vi venter spændt på svar fra Line Barfod.

/Martin Lysdahl, Intact Denmark.

3 kommentarer til “Enhedslisten i 2002: Drengeomskæring allerede ulovligt. Nu?

 1. jeg ser først dit indlæg nu d. 4.7. 2015

  Hvis du havde læst den omtalte kvindes hadefulde anmeldelse, vil du se, at den oser af foragt for mænd, mandlig seksualitet, og mandens bogstavelige køn. Hun eksponerer gerne sin foragt for mænd offentligt, og det er gået så vidt, at der er lavet en hadegruppe mod hende på facebook. (Det synes jeg er dårlig smag) men der siges det, at hun burde afholde sig fra smagsdommer-regi og anmeldelser, når hun så tydeligt er efter mænd og mandlighed.
  Det er og bliver provokerende, at man sætter en eksebitionistisk betonlebber til at anmelde en bog, der forsvarer og forklarer mandlig seksualitet!
  Er det klarere for dig nu?
  hej

 2. Kære Eske Holm,
  tak for din kommentar. Jeg må indrømme, at det er svært for mig at se, hvorledes Leonora Christine Skovs seksualitet på nogen måde skulle være relevant for modtagelsen af din bog.
  Vi, i Intact Denmark, lægger meget vægt på, at vi ønsker at se det bedste i folk i enhver given sammenhæng. Forstået på den måde, at vi er overbeviste om at forældre, religiøse overhoveder m.m. foretager omskæringer i den bedste mening. De mener, det er i deres barns bedste interesse at blive omskåret og derfor gør de det. Ikke for at udøve magt eller være onde. Vi ønsker ikke at hænge nogen ud eller stigmatisere dem pga. tilhørsforhold.
  Derfor handler en stor del af vores arbejde og kampagner om at udbrede kendskabet til de skadelige bivirkninger der er ved omskæring, således at de gamle skikke ikke står uimodsagt. Vi så helst at forældre og trossamfund af sig selv opgav den praksis at omskære børn, men vi er jo godt klar over at information og oplysning alene ikke gør forskellen. Derfor arbejder vi aktivt for en minimumsalder for omskæring uden medicinsk indikation, således at manden selv kan få lov at tage beslutningen om han vil skæres i og for evigt få ændret sin krop eller ej – på et informeret grundlag.

  Med venlig hilsen
  Martin Lysdahl – Intact Denmark

 3. De forsigtige…

  når man som undertegnede bliver hånet og pisset på i anmeldelse af min bog mod drengeomskærelse, og det gør jeg af dem aggressive Leonora Christine Skov, hvis seksuelle orientering nok får hende til i Weekend Avisen at pege fingre af mig, mit køn og mænds seksualitet Weekendavisen – så kan man godt forstå, at en del politikere bliver spage i mælet angående emnet. Jeg bliver også beskyldt for at lægge en hel befolkningsgruppe for had, selv om jeg udtrykkeligt har skrevet, at det er lige gyldigt, om det er bornholmerre eller jøder, der omskærer babyer, det er lige forkert for det.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.