Historisk udmelding fra skandinaviske børneombudsmænd: Stop drengeomskæring

I dag mødtes skandinaviens børneombudsmænd for at drøfte drengeomskæring. Mødet har udmøntet sig i en fælleserklæring, hvori de tilstedeværende kræver, at skandinaviens regeringer skrider til handling og beskytter drengebørn mod indgrebet, som de kalder “i strid med Børnekonventionen”. Det har fået sundhedsminister Astrid Krag til at åbne op for drøftelse om hvorvidt der skal ventes med omskæring til barnet har nået en alder, hvor de selv kan tage beslutning om indgrebet.

1271237_10201964316806881_985590899_o

Erklæringen er bl.a. underskrevet af børneombudsmændene for Sverige, Norge, Finland, Grønland, Holland,

Norges forening mod børneomskæring beskriver mødet således:

“I dag har det vært møte om omskjæring av gutter i Oslo. Der deltok Norges barneombud Anne Lindboe, Sveriges barneombudsmann Fredrik Malmberg, Finlands barneombudsmenn Maria-Kaisa Aula, og Flemming Schultz fra Danmarks børneråd.

Det var det en rekke foredrag av eksperter på medisin og jus, deriblant Dr. med. Trond Markestad (leder medisinetisk råd), Dr. med. Hans Skari (leder, Barnekirurgforeningen), Kirsti Haugstad (leder i Oslo/Akershus barnesykepleierforening), Dr. juris Titti Mattsson; Dr. jurist Julia Kohler-Olsen (førsteamenuensis HiOA).

Det ble signert en felles uttalelse hvor man ytrer ønske om aldersgrense for omskjæring, underskrevet av de nordiske barneombudene og medisineksperter. (Det ble meddelt at barneombudet til Island, Grønland og Nederland også ønsker aldersgrense i sine respektive land).

Dette kan bli et veiskille i debatten i Norden. Barnerettighetsperspektivet løftes frem. Majoriteten av folket støtter forslag om aldersgrense. Politikerne må nå ta stilling.

– Mats”

Intact Denmark – Forening mod børneomskæring er begejstrede for børneombudsmændenes initiativ, der kan få stor betydnig for børns rettigheder fremover. Signalværdien af denne samlede erklæring er enorm og kan få meget stor betydning for beskyttelsen af børn fremover. Vi har meget store forhåbninger knyttet til dette initiativ og glæder os intenst til de danske politikeres reaktion.

“Anne Lindboe, Norwegian ombudsman for children should be warmly applauded for this great initiative! It is my strong sense that the clear cut message from today’s meeting will be a hard one to escape for the Nordic governments in their future dealing with the issue of non-therapeutic circumcision.” Skrev overlæge og adj. professor Morten Frisch, der var til stede ved mødet, her til aften begejstret på sin Facebook profil.

Erklæringens fulde ordlyd er:

La gutter selv bestemme om de skal omskjæres

Fælles uttalelse fra de Nordiske barneombudene og barnemedicinske eksperter

Omskjæring uten medicinsk indikasjon hos et menneske uten samtykkekompetence bryter med grundleggende medisinsk-etiske prinsipper, særligt siden innngrepet er irreversibelt, smertefullt og kan medføre alvorlige komplikasjoner. Det er ingen helsemessige grunner til å omskjere små gutter i nordiske landene. Tilstander som hos voksne menn kan tale for omskjæring er lite relevante for små barn i Norden. Gutterne kan selv ta stilling til inngrepet når de blir samtykkekompetente.

Som barneombud og barnemedicinske eksperter mener vi, at omskjæring av guttebarn uten medisinsk indikasjon er i strid med barnekonvensjonens art. 12 om barns rett til at si sin mening om forhold, som vedrører dem, og art. 24, pkt. 3 som sier at barn skal beskyttes mod tradisjonsbundne ritualer som kan være skadelige for deres helse. FNs Menneskerettighedsråd har i 2013 oppfordret alle land til å avskaffe inngrep som kompromitterer barns integritet og verdighed og som er skadelig for jenters og gutters helse. Vi ser det som grunnleggende at forældrerettighedter i denne sammenheng ikke settes foran barns rett til kropslig integritet. Barnets beste skal alltid komme i første række, selv om dette kan innskrenke voksnes rett til å utøve sine religiøse eller tradisjonsbundne ritualer.

De nordiske barneombudene og barnemedicinske eksperter ønsker derfor å arbeide for at omskjæring kun kan utføres hvis en gutt som har nådd den alder og modenhet som kreves for at forstå nødvendig medicisnk informasjon, velger å samtykke til inngrepet. Vi ønsker en respektfull dialog mellem alle berørte parter om hvordan vi bedst kan sikre gutter full innflytelse i spørsmålet om omskjæring. Vi opfordrer også våre regeringer til å opplyse om barns rettigheter og de helsemessige risikoerne og konsekvenserne av inngrepet. Vi ber de nordiske regeringer om å sette i gang nødvendige tiltak for å sikre at gutter selv får bestemme om de vil omskjæres.

Norsk TV (NRK) har naturligvis dækket historien og interviewet initiativtageren børneombudsmand Anne Lindboe til nyhederne. Ligeledes har en række andre aviserne dækket sagen op til dagens erklæring. I weekenden var Sveriges børneombudsmand allerede ude med en erklæring, som ikke alene blev dækket af de svenske aviser, men også af bl.a. Jyllands-Posten.

– Lena Nyhus, forkvinde

2 kommentarer til “Historisk udmelding fra skandinaviske børneombudsmænd: Stop drengeomskæring

 1. Male circumcision benefits are greater than the risks, says the American Academy of Pediatrics (AAP) after carrying out a comprehensive review of available scientific evidence. However, the Academy emphasizes that it does not consider the benefits are enough to advise parents to have their newborn male babies circumcised; this should be a parental decision based on their cultural, ethical and religious beliefs. The AAP added that circumcision should be covered by insurance.

  This is a change in the AAPs stance of circumcision.

  The AAPs policy statement and technical report is published in the September issue of Pediatrics. These statements represent an update on the policies of 1999 and 2005.

  Over the last 24 months, a growing number of studies and reports have been published which show evidence of the benefits of male circumcision. In July 2012, the Global Advocacy for HIV Prevention said that voluntary medical male circumcision is one of the most effective weapons today against the spread of HIV infection. It urges countries where HIV infection rates are high, such as many in Africa, to make sure males have access to professional circumcision procedures.

  Global Map of Male Circumcision Prevalence at Country Level
  Many people wonder why circumcision is recommended to stop the spread of HIV infection if circumcision rates in Western Europe are much lower than in the USA, but American HIV infection rates are much higher, and circumcision rates in Africa are also very high, but HIV infection rates are the highest in the world.

  Since 2005, the AAP says that recent scientific evidence shows compellingly what the benefits of circumcision are. The AAP’s Taskforce on Circumcision explained in Pediatrics that after reviewing recent studies, the health benefits of circumcision include a lower risk of acquiring or developing:
  Syphilis
  Genital herpes
  HIV
  Human papilloma vírus
  Penile cancer
  Urinary tract infection during the first 12 months of an infant’s life
  Reduces the risk of cervical cancer in men’s sexual partners
  A report published by the American Cancer Society demonstrated that males who are circumcised have a 15% lower risk of developing prostate cancer if the procedure is carried out before their first sexual intercourse.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.