“Omskåret mænd er verdens dårligste elsker….” dansk-iransk kunster provokerer på Facebook

“Omskåret mænd er verdens dårligste elsker. Det føles som om at, manden onanere op i en. Det er heller ikke særligt ophidsede eller frækt, når manden kun kan få – en udløsning med én bestemt stilling.” [SIC] Sådan skrev kunstneren Firoozeh Bazrafkan på sin Facebook status i dag.
Firoozeh Bazrafkan
Firoozeh Bazrafkan

Statusopdatereringen udløste øjeblikkelig stor debat og i kommentartråden spændte bemærkningerne vidt. Én  kommentator skrev “…..bah!……..du kan med garanti ikke mærke en skid forskel…..“, mens en anden skrev “At file og skære i børn og voksnes kønsorganer, er noget svineri, hverken mere eller mindre. Dejlig Firo tager bladet fra munden, og beskriver det fra en kvindes synspunkt og oplevelser. Cadeau herfra !

Debatten rummede både passionerede forsvar for børns rettigheder og sikkerhed til påstande om, at omskæring skulle være både renene, pænere og forebygge sygdomme bl.a. HIV, hvilket dog hurtigt blev tilbagevist af andre debattører.

Den mudderkastning som resten af debatten udviklede sig til vil være svær at beskrive nuanceret, men er dybest set også ligegyldig. Nogle omskårne/kønslemæstede mænd følte sig udsat for urimelig generalisering, andre forsvarede indædt Firoozehs formulering.

Tilbage står ét grundlæggende spørgsmål som også en af debattørerne stillede flere gange, nemlig; Er det i orden at generalisere omskårne/kønslemæstede mænd som dårlige elskere? Han skrev bl.a. “Jeg kan bare ikke udstå den der lave form for slag under bæltestedet, som folk i denne tråd (inklusive min gode veninde Firoozeh) er kommet med i dag. Man kurerer ikke kræft ved at latterliggøre kræftpatienter, man løser ikke fattigdom ved at latterliggøre fattige og man løser ikke problemet ved omskæring af at latterliggøre folk der er omskårne.

Selv blandede jeg mig også med følgende kommentar “Selvfølgelig er det bimlende ignorant at påstå, at alle omskårne mænd er dårlige i sengen og kun kan komme i én position. Selvfølgelig er der både gode og dårlige elskere blandt omskårne mænd.

Men når det så er sagt, så er det også vigtigt at erkende, at omskæring har en konsekvens for seksualiteten, både mandens og hans partners.

Der er udført flere studier på området bl.a. et dansk. De viser, at omskårne mænd har markant højere risiko for at opleve besvær med at opnå udløsning/orgasme og nogle studier viser også en forøget risiko for besvær med at opnå rejsning.

Ydermere viser studierne at omskårne mænds kvindelige partnere har en stærkt forhøjet risiko for at opleve smerter ved samleje og for at have besvær med at opnå udløsning/orgasme.

Problemerne oplevet fra kvindeligt perspektiv skyldes tilsyneladende en kombination af den forhornelse, der sker af glanshovedet (altså hård hud på penis) og fraværet af forhud, der normalt ville skabe en behagelig glidefunktion og medvirker til ophobning og fordeling af lubrikanter under samleje.

Jeg arbejder personligt hver dag intenst for at beskytte børn mod kønslemlæstelse (ikke at forveksle med medicinsk betinget nødvendig omskæring), men kunne ikke ét sekund drømme om at udskamme hverken omskårne mænd eller de familier, der har valgt at omskære deres børn af ren og skær uvidenhed…

Skærmbillede 2013-09-12 kl. 10.18.35

Intact Denmark – Forening mod børneomskæring vil ikke deltage i latterliggørelse eller udskamning af omskårne mennesker, hverken mænd eller kvinder, men vi vil enormt gerne skabe debat om emnet. Provokationer som Firoozeh Bazrafkans er debatskabende og engagerer lynhurtigt en masse mennesker, der måske ellers ikke ville have taget stilling,men kan også betragtes som unødigt stigmatiserende.

Udfordringen er altså hvordan skaber vi en tilsvarende livlig debat om børns rettigheder uden samtidig at skabe fremmedgørelse og såre mænd, der i forvejen måske lider under omskæring/kønslemlæstelse, uanset om det skete af medicinske eller kulturelle årsager?

– Lena Nyhus, forkvinde


Indlægget er bragt med tilladelse fra Firoozeh Bazrafkan, der har givet os lov til at gengive både status og profilbillede, samt diskutere indholdet af debattråden her på siden.

Bliv medlem af Intact Denmark – Forening mod børneomskæring. Det koster kun kr. 100,- om året.
MYTE vs FAKTA: Pigeomskæring er altid værre end drengeomskæring
Fingrene fra Adams tisser