Hvad har Kellogg’s cornflakes og omskæring med hinanden at gøre?

Umiddelbart skulle man ikke tro, at morgenmadsprodukter og forhudsamputation kunne have noget til fælles, men sådan er det. John Harvey Kellog, grundlæggeren af Kellogg’s cornflakes, er fællesnævneren.

John Harvey Kellogg (1852-1943) Billede fra Den store danske encyklopædi
John Harvey Kellogg (1852-1943) Billede fra Den store danske encyklopædi

Kellog var en meget troende mand. Han var også læge. Cornflakes opfandt han ved et tilfælde, men han begyndte hurtigt at markedsføre dem som et helseprodukt til kunder over hele USA. Med stor succes

Kellogg var meget optaget af at opfinde kure for en lang række lidelser og snart begyndte han at anbefale én særlig universal kur, der skulle kunne forebygge eller kurere både epilepsi, sindsyge, svindsot og masturbation. Kuren var simpel; omskæring.

Det var en mirakelkur, der kunne anvendes på både drenge og piger, mente han, og han skrev begejstret om den til kolleger i hele USA og til medicinske tidsskrifter. Hvis kuren skulle anvendes mod masturbation var der særligt vigtigt, at den omskæringen blev udført helt uden nogen form for bedøvelse. Det var vigtigt, at patienten forbandt kønsorganerne med størt mulig smerte, forstås.

The operation should be performed by a surgeon without administering an anæsthetic, as the brief pain attending the operation will have a salutary effect upon the mind, especially if it be connected with the idea of punishment…
– John Harvey Kellogg, Plain facts for old and young (1877)

I de følgende år spredte universalkuren sig med stor hast til hele den engelsksprogede verden. Snart var det sådan at omkring 90% af alle mænd i USA var omskåret, måske flere. Tallene for kvinderne kendes ikke. Det blev aldrig lige så populært at omskære pigerne.

I 50erne begyndte en række læger, jordemødre og andre at stille spørgsmålstegn ved det formålstjenlige ved omskæringerne og særligt i England faldt omskæringsraten forholdvis hurtigt. Den kongelige familie fortsatte dog traditionen.

I USA er over 70% af den voksne mandlige befolkning omskåret i dag, mens tallene for nyfødte heldigvis daler. På baggrund af nye studier anslås det, at ca. 50% af alle nyfødte drengebørn vil blive omskåret i 2013 i USA.

Det er i stort omfang Kelloggs anbefaling af omskæring som universalkur, der ligger til grund for den amerikanske kulturs begejstring for indgrebet.

 Popularity Of Circumcision Falls In U.S., Especially Out West. By Scott Hensley

Popularity Of Circumcision Falls In U.S., Especially Out West. By Scott Hensley

Oplysninger om Kellogg er begrænsede i Den store danske encyklopædi, men andre steder på nettet, kan man læse meget mere om ham.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.