Sundhedsstyrelsens notat om drengeomskæring

af  Lena Nyhus, forkvinde

Sundhedsstyrelsens længe ventede notat om drengeomskæring er netop kommet. Læs hvad den uafhængige læge, adj. professor og forsker Morten Frisch har skrevet om det på sin Facebook-status her til morgen.

Photo Credit: Aleera* via Compfight cc
Photo Credit: Aleera* via Compfight cc

UDMELDING OM RITUEL FORHUDSAMPUTATION FRA SUNDHEDSSTYRELSEN Senere i dag offentliggøres det gennem 3/4 år ventede ‘notat’ fra Sundhedsstyrelsen, som sundhedsminister Astrid Krag bestilte i august 2012, og som næsten alle politikere siden da har henvist til (og dermed gemt sig bag) for at undgå at tage stilling i sagen. Monstro dette notat har været ventetiden værd?

Man kan håbe på en saglig gennemgang af de basale sundheds- og lægefaglige forhold, men der vil næppe findes mange overvejelser i det notat om
– rettighedsaspekterne
– ligestillingsaspekterne
– de seksuelle aspekter
– de psykologiske aspekter knyttet til rituel amputation af den erotisk mest følsomme del af drenges – og kommende mænds – kønsorganer. Lad os læse Sundhedsstyrelsens notat med åbent sind.

Hvis mine bange anelser holder stik, håber jeg på en sand storm af læserindlæg i nyhedsmedier og på nettet, som skal holde sundhedsministeren fast på, at spørgsmålet om rituel forhudsamputation på umyndige drenge handler om langt mere end valg af optimal operationsteknik, sikring af samtykke fra begge forældre, smertelindring, registrering af komplikationer, og en afvejning af hiv-risiko, urinvejsinfektioner, sexsygdomme og peniskræft. Det helt centrale er barnets ret til frihed fra fysiske og psykiske overgreb.

Nu har Astrid Krag og hele regeringen tøvet længe nok! Et stort flertal i befolkning og blandt medlemmer af Folketinget vil stoppe de sexfjendske, rituelle forhudsamputationer på umyndige børn men ryster i bukserne over udsigten til kritik fra berørte religiøse grupper. Lad Danmark være det stolte foregangsland i verden, som går forrest og beskytter alle børn – både piger og drenge – mod krænkelser af deres kropslige og seksuelle rettigheder.

Her er notatet http://www.sst.dk/publ/Publ2013/06jun/OmskaeringDrenge.pdf

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.