Re-infibulering = kønslemlæstelse af kvinder på danske hospitaler

Pressemeddelelse udsendt d. 29. maj 2013

Det er i dag i en artikel i Den Korte Avis* kommet frem, at kvinder, der har været udsat for den allermest alvorlige form for kønslemlæstelse, nemlig infibulation, kan blive syet sammen igen altså re-infibuleret på offentliges regning, når de har født. (*Omskårede kvinder kan blive syet sammen igen på det offentliges regning).

Kort fortalt handler det om kvinder, der som børn blev holdt nede og fik fjernet både klitoris og de indre- og ydre kønslæber, samt blev udskrabet og fik skeden syet sammen, så den kun kan blive brugt af deres ægtefælle. De kan nu på det offentliges regning få korrigeret den udvidelse, der er sket i forbindelse med fødslen og blive syet sammen igen til kønslemlæstet standard. Ikke syet tilbage til noget, der minder om den naturlige kvindekrop, men syet så de matcher den krænkelse, som de gennemgik som børn.

Heldigvis fremgår det af artiklen, at det sjældent sker, men at det er en mulighed, såfremt kvinden ønsker det ”af psykosociale årsager”.

”Vi mener, at voksne myndige mennesker har ret til at bestemme over egen krop. Derfor må de selvfølgelig også udsætte sig selv for kønslemlæstelse, hvis de selv ønsker det og de ikke på nogen måde udsættes for socialt pres i den forbindelse.

Som  med alle andre kropsmodifikationer f.eks. tatoveringer eller piercinger, skal det være et personligt valg og det må man selv betale for. Det offentlige skal ikke på nogen måde tilbyde at udføre kønslemlæstelser på hospitalerne. Det er et alvorligt glideplan. Der kraftigt underminerer lovgivningen mod pigeomskæring.” udtaler Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark – Forening mod børneomskæring.

Intact Denmark – Forening mod børneomskæring arbejder for at sikre både drenge og piger ret til egen krop i overensstemmelse med FN’s Børnekonvention, som blev tiltrådt af Danmark i 1991.

Lige nu er foreningens mærkesag en aldersbegrænsning af drengeomskæring til 18 år. Det vil give drenge og piger den samme lovgivningsmæssige beskyttelse.

Foreningen er et uafhængigt initiativ, men samarbejder med en lang række organisationer i både ind- og udland bl.a. Sex og Samfund.

P.S.: I Norge er re-infibulation forbudt og betragtes som kønslemlæstelse. Det straffes efter samme lovgivning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.