Pressemeddelelse – PIGEOMSKÆRING

Af Lena Nyhus, formand

Det er i dag i en artikel i Den Korte Avis kommet frem, at kvinder, der har været udsat for den allermest alvorlige form for kønslemlæstelse, nemlig infibulation, kan blive syet sammen igen altså re-infibuleret på offentliges regning, når de har født.

Photo Credit: <a href="http://www.flickr.com/photos/7579967@N06/3683809139/"/><figcaption id=MajesticFilm via Compfight cc ” src=”http://intactdenmark.dk/wp-content/uploads/2013/05/3683809139_6d1da7d47e_o.jpg&#8221; width=”611″ height=”409″> Photo Credit: MajesticFilm via Compfight cc

Kort fortalt handler det om kvinder, der som børn blev holdt nede og fik fjernet både klitoris og de indre- og ydre kønslæber, samt blev udskrabet og fik skeden syet sammen, så den kun kan blive brugt af deres ægtefælle. De kan nu på det offentliges regning få korrigeret den udvidelse, der er sket i forbindelse med fødslen og blive syet sammen igen til kønslemlæstet standard. Ikke syet tilbage til noget, der minder om den naturlige kvindekrop, men syet så de matcher den krænkelse, som de gennemgik som børn.

Heldigvis fremgår det af artiklen, at det sjældent sker, men at det er en mulighed, såfremt kvinden ønsker det ”af psykosociale årsager”.

”Vi mener, at voksne myndige mennesker har ret til at bestemme over egen krop. Derfor må de selvfølgelig også udsætte sig selv for kønslemlæstelse, hvis de selv ønsker det og de ikke på nogen måde udsættes for socialt pres i den forbindelse.

Som  med alle andre kropsmodifikationer f.eks. tatoveringer eller piercinger, skal det være et personligt valg og det må man selv betale for. Det offentlige skal ikke på nogen måde tilbyde at udføre kønslemlæstelser på hospitalerne. Det er et alvorligt glideplan. Der kraftigt underminerer lovgivningen mod pigeomskæring.” udtaler Lena Nyhus, forkvinde for Intact Denmark – Forening mod børneomskæring.

Intact Denmark – Forening mod børneomskæring arbejder for at sikre både drenge og piger ret til egen krop i overensstemmelse med FN’s Børnekonvention, som blev tiltrådt af Danmark i 1991.

FGM gammel dame

Lige nu er foreningens mærkesag en aldersbegrænsning af drengeomskæring til 18 år. Det vil give drenge og piger den samme lovgivningsmæssige beskyttelse.

Foreningen er et uafhængigt initiativ, men samarbejder med en lang række organisationer i både ind- og udland bl.a. Sex og Samfund.

P.S.: I Norge er re-infibulation forbudt og betragtes som kønslemlæstelse. Det straffes efter samme lovgivning.

Billedet med den lille pige med geden er fra den autentiske film Desert Flower om topmodellen Waris Dirie, der stammer fra Somalia.

Hun blev kønslemlæstet som barn under brutale omstændigheder og senere gift med en langt ældre mand mod sin vilje. Hun flygtede, kom til London. Blev topmodel og startede senere The Desert Flower Foundation, der gør et enormt arbejde for at beskytte kvinder mod kønslemlæstelse.

Waris betyder Ørkenblomst (Desert Flower). Filmen er meget stærk og rørende og behandler problematikken vedr. kønslemlæstelse af piger meget respektfuldt. Den er absolut seværdig både for emnet, for fortællingens værdi som underholdning og for dens visuelle kvaliteter.

Vi har desværre ikke en kilde til billedet med den ældre kvinde.

Læs i øvrigt om Intact Denmark – Forening mod børneomskærings billedpolitik her