TATOVERING ELLER FORHUDSAMPUTATION – HVILKET OVERGREB PÅ UMYNDIGE BØRN ER VÆRST?

Af Lena Nyhus, formand

 Photo Credit: Secret Lentil via Compfight cc
Photo Credit: Secret Lentil via Compfight cc

Der hersker hos mange mennesker en mærkværdig dobbeltstandard. De finder det helt urimeligt at forestille sig, at man skulle tattovere et religiøst mærke ind i kroppen på et barn f.eks. et kors, men accepterer samtidigt helt uden spørgsmålsstillen at et vigtigt seksuelt organ, nemlig drenges forhud bortamputeres som tegn på forældrenes pagt med deres Gud, på trods af at dette indgreb er langt mere opfattende og i bedste fald vil have konsekvenser for den pågældende drengs seksualitet hele livet. I værste fald kan det medføre alvorlige komplikationer.

Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)
Morten Frisch, overlæge og adj. professor (lpbfoto.dk)

Morten Frisch, overlæge og adj. professor, der har forsket i de seksuelle konsekvenser af omskæring af drenge, skrev d. 27. april 2013 følgende på sin Facebook-status.

“TATOVERING ELLER FORHUDSAMPUTATION – HVILKET OVERGREB PÅ UMYNDIGE BØRN ER VÆRST?

De koptiske kristne i bl.a. Egypten har i umindelige tider haft religiøs tradition for at lade sig tatovere med et kors på kroppen. Og nogle rettroende egyptiske forældre får endda deres småbørn kors-tatoveret som et stærkt tegn på deres (forældrenes, altså) tro og deres tilhørsforhold til gruppen.

I Danmark diskriminerer vi herboende koptiske kristnes ‘religionsfrihed’. Naturligvis. For selvfølgelig er det komplet og åbenlyst uacceptabelt – og derfor forbudt – at forældre brændemærker deres religion ind i kødet afkommet. Den slags beslutninger må i følge tatoveringsloven naturligvis først tages af personen selv, når vedkommende er blevet myndig, dvs. 18 år.

Andre religiøse grupper har en anden og langt mere vidtrækkende mærkningspraksis end lidt blæk i huden. Og mærkningen foregår ikke af og til, men næsten altid, på umyndige børn. Det handler naturligvis om rituel amputation af det mandlige kønsorgans forhud, en praksis som ingen forhudsintakt voksen mand uden religiøs blindhed eller medicinsk forhudsproblem ved sine fulde fem kunne drømme om at udføre på sig selv.

Men ikke desto mindre er det i Danmark ulovligt at slå korsets tegn permanent op på sønnikes krop, mens der er frit slag mht. at skære en ubetalelig del af hans kønsorgan…

18 års grænse nu, tak!”

Egyptiske koptere omskærer også deres drengebørn, ligesom mange andre kristne verden over. Der kan læses mere om tatoveringstraditionen i artiklen Egypt’s Christians uphold tattoo tradition

Intact Denmark – Forening mod børneomskæring er medlem af det internationale intaktivist netværk ‘Just a Snip’ – against genital mutilation*, der tidligere med stor succes har sat fokus på, hvordan vi i vores samfund tager afstand fra tatovering af børn, men samtidig stiltiende accepterer omfattende kønslemlæstelse af drenge. Måske skyldes det at mange ikke ved, at den mest udbredte form for drenge omskæring er mere omfattende end den mest almindelige form for pigeomskæring, (læs artiklen MYTE vs FAKTA: Pigeomskæring er værre end drengeomskæring. Dermed er der langt flere drenge verden over, der udsættes for kønslemlæstelse. Mange af dem med komplikationer til følge.

'Just a Snip' circumcision vs branding     'Just a Snip' circumcision vs tatoo

* Både Intact Denmark og ‘Just a Snip’ er stiftet af Lena Nyhus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.